yandex

Alaaddin Keykubatʹın kayıp kitabesi, bir evin duvarında bulundu

BİLİM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.03.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 2904+ kez okundu.
 

Alaaddin Keykubatʹın kayıp kitabesi, bir evin duvarında bulundu

Kaleiçi'nde 1220-1237 yıllarında yaptırılan ve 19 burçtan oluştuğu bilinen sur hattındaki Selçuklu Sultanı Keykubat'ın kayıp kitabesinin, aynı bölgede burçlara yaslanan iki katlı bir evin üst katındaki duvarda olduğu belirlendi. Kaleiçi bölgesinde kayıp burçlar üzerine araştırma yapan ve kitabenin yerini bulan araştırmacı Necmi Atik, kitabeyi görüntüleyerek, durumu Antalya İl Kültür Müdürlüğü'ne bildireceğini söyledi. Atik, kitabenin üzerinde yaptığı incelemede en son 1924 yılında varlığından haberdar olunan ve o zamandan beri kayıp bilinen eser olduğunu belirlediğini açıkladı. Atik, kitabenin 1,70 metre boyunda ve 1,20 metre genişliğinde olduğunu anlattı.   "Varlığımızın tapuları" Kitabelerin, Selçuklu ve Osmanlı'nın Antalya Kaleiçi'ndeki varlıklarının tescili olduğunu belirten Atik, "Bunlar bizim buradaki varlığımızın tapularıdır. Bunlar üzerinde çok ilmi çalışmalar yapılacaktır. Antalya'nın tarihi bu tür kitabeler ya da bu tür yazıtlarla tekrar yazılacaktır" dedi. Kitabenin önemi Şimşir, Selçuklu sülüsü yazı karakterinde yazılan kitabenin, beş satır olarak istif edildiğini dile getirerek, "Önemli bilgileri ihtiva etmesi yanında, döneminin hat tarihinin gelişimini yansıtması bakımından da son derece kıymetlidir" diye konuştu. Kaynak: AA

Kaleiçi'nde 1220-1237 yıllarında yaptırılan ve 19 burçtan oluştuğu bilinen sur hattındaki Selçuklu Sultanı Keykubat'ın kayıp kitabesinin, aynı bölgede burçlara yaslanan iki katlı bir evin üst katındaki duvarda olduğu belirlendi.

Kaleiçi bölgesinde kayıp burçlar üzerine araştırma yapan ve kitabenin yerini bulan araştırmacı Necmi Atik, kitabeyi görüntüleyerek, durumu Antalya İl Kültür Müdürlüğü'ne bildireceğini söyledi.

Atik, kitabenin üzerinde yaptığı incelemede en son 1924 yılında varlığından haberdar olunan ve o zamandan beri kayıp bilinen eser olduğunu belirlediğini açıkladı. Atik, kitabenin 1,70 metre boyunda ve 1,20 metre genişliğinde olduğunu anlattı.

 

"Varlığımızın tapuları"

Kitabelerin, Selçuklu ve Osmanlı'nın Antalya Kaleiçi'ndeki varlıklarının tescili olduğunu belirten Atik, "Bunlar bizim buradaki varlığımızın tapularıdır. Bunlar üzerinde çok ilmi çalışmalar yapılacaktır. Antalya'nın tarihi bu tür kitabeler ya da bu tür yazıtlarla tekrar yazılacaktır" dedi.

Kitabenin önemi

Şimşir, Selçuklu sülüsü yazı karakterinde yazılan kitabenin, beş satır olarak istif edildiğini dile getirerek, "Önemli bilgileri ihtiva etmesi yanında, döneminin hat tarihinin gelişimini yansıtması bakımından da son derece kıymetlidir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.