DOĞANIN TARİH İLE BİRLEŞTİĞİ YER; KAPADOKYA

 

Öğrenciler ve aileler Kapadokya’nın en popüler alanlarından biri olan uçhisar kalesinden  geziye başladılar. Peri Bacalarını gezen turdaki insanlar , Ürgüp ve Göreme yörelerine ait çömlek yapımı atölyelerini gezdi. Rehber eşliğinde bölge hakkında bilgi alarak daha sonra Aşk vadisi, Asmalı konak,  üç güzeller, develiyi gezerek izledikleri manzaranın keyfini çıkardı. Gezi süresince bol bol fotoğraf ve video çekimi yaptılar.

Gezi tur operatörü Ali Bahar, Konya’ya yeni bir soluk getirmek amacıyla bu yola çıktıklarını belirterek,” genelde yaz aylarında doğu Karadeniz bölgesindeyiz. Biz genelde uzun turlar yapıyoruz. Kış aylarında ise kaplıca turu düzenliyoruz. Bunlar ; Nevşehir , Kapadokya Kozaklı ve Bursa oylat kaplıcaları” dedi.

Kapadokya gezisi hakkında bilgi veren Bahar, ”Güvercinlik vadisi, Uçhisar kalesi, aşk vadisi, çanak çömlek atölyesi, Avanos Kızılırmak üzerinde bulunan köprü üzerinden karşıya geçme imkânı bulduk. Göreme’yi yolcularımız panoramik olarak görme fırsatı buldular. Develi vadisi ziyaretimiz oldu. Orada Hacivat ve karagöz Mevlana  şeklinde oluşumları gördük. Daha sonra ise Ürgüp’e yol aldık. Yöreye özgü sütle kavrulmuş kabak çekirdeğini nasıl üretildiğini görme ve tatma imkânımız oldu. Sonrasında asmalı konak oradan sonra  üç güzeller diye adlandırılan vadiyi geçip dönüş yoluna koyulduk” diye konuştu.

DOĞUBÜS YOLLARDA

Doğu Ekspres turları gibi trenle yolculuk yapılırken doğubüs olarak adlandırdıkları Doğu Anadolu programlarını ilk defa 2020’de hayata geçireceklerini vurgulayan Bahar,” 2020’ye planladığımız doğubüs olarak adlandırdığımız Doğu Anadolu programlarımız vardır. Güzergahımız Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Van, Tatvan, Ahlat, Bitlis, Muş, Malatya şeklindedir. Bizde doğu ekspres gibi trenle değil ama otobüsle 6 gece 7 gündüz olmak üzere bu programı düzenledik. 2020’de doğubüs yollarda “ şeklinde konuştu.

 

Kapadokya eşi benzeri bulunmayan doğanın tarih ile birleştiği yerdir

 

Tur rehberi ve Almanca öğretmeni Hayri ekici,1983 ‘den beri rehberlik yaptığını belirterek, “Peribacaları, çevredeki volkanik dağların farklı zamanlar püskürdükleri lavların içerisindeki farklı minarelerin çevresel etkilere gösterdikleri direnç sebebiyle oluşan baca benzeri tepelerdir. Zamanla buraya yerleşen kavimlerde gerek barınak gerekse farklı sebeplerle oyup farklı amaçlarla kullanmışlardır. Bacaya benzedikleri için ve yerli halkın verdiği isimdir. Kapadokya, Kültür turizminde önde gelen yerlerdendir. Turizm 1980’lerde başlamış olup 2000’lerden sonra zirveyi görmüştür. Turist olarak genelde Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerince tercih edilmektedir.2000’li yıllara kadar sadece yabancı turistlere rehberlik yaparken asmalı konak dizinin reklamı sayesinde yerli turistlerinde yoğunlaşmasıyla yerli turistlere de rehberlik yapıyorum. Kapadokya, Unesco tarafından dünya mirasları listesine alınmıştır. O günden beride çarpık yapılaşmanın önen geçilmektedir. Ve kaçak yapılarda yıkılmaktadır. Kapadokya eşi benzeri bulunmayan doğanın tarih ile birleştiği yerdir” ifadelerini kullandı.(UMAHAN ÖZ)