“Ziyaretçilerin Gözdesi Konyanüma”

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığında Görevli olan Derya Karakaya İRFA hakkında; Aralık 2017 yılında İslam Kültür Merkezi adıyla açılıp daha sonra İrfan Medeniyeti Kültür ve Araştırma merkezi (İRFA) adını aldığını söyledi.

“Dünya’nın her yerinden ziyaretçiler geliyor”

Konya'ya Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden yüzlerce ziyaretçi geldiğini belirten Karakaya, ”Bu ziyaretçilerin ortak buluştuğu nokta Konya'da Mevlana Müzesi oluyor. Konya'ya ayak bastığı anda ve Mevlana Müzesini ziyaret ettikten sonra hemen hepsi manevi bir hava teneffüs ettiklerini ifade ediyor. Özellikle Selçuklu Devletine yaklaşık 300 yıl başkentlik yapmış bu şehrin Selçuklu cami, medrese ve türbe gibi tarihi eserlerini ve doğal güzelliklerini gördükten sonra Konya'ya hayran olmuş bir şekilde ayrılıyorlar. Hatta çoğu kez ziyaretçiler Konya’ya yerleşmek istediklerini söylüyorlar. Konya hem tarihi hem manevi kimliği ile insanları kendine çekmeyi başarmıştır.” şeklinde konuştu.

“Türkiye'nin 2. panoramik müzesidir”

Konyanüma’da üç boyutlu panorama Bölümünün dikkat çektiğini ifade eden Karakaya şunları kaydetti: Panorama Bölümü, İstanbul Fetih 1453 Panorama Müzesinden sonra Türkiye'nin 2. panoramik müzesidir. 13. yüzyıl Konya’sının sosyal hayatının tarihi eserleriyle beraber üç boyutlu canlandırıldığı bir bölüm olan Panorama, insanları adeta o dönemde yaşıyormuş hissi veriyor.”

“Eflatun Kilisesi Camiye çevrilmiş”

Karakaya, ”Panorama Bölümünde Alaaddin Cami yanında bulunan Eflatun Kilisesi, Bizans Dönemine ait bir kilisedir. Türkler Konya'yı fethettikten sonra dini bir yapı inşa edene kadar bu kiliseyi mescide çevirmişler aynı İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'nın camiye çevrilmesi gibi. 1872 yılında üzerine bir saat kulesi inşa edilmiş.  Cumhuriyet Döneminde 1921 yılında Rumların taşkınlık çıkararak burayı geri istemeleri üzerine yıkılmıştır ”diye belirtti.