Uzmanlar: D vitamini Kovid-19'dan korumuyor fazlası zararlı!

Son zamanlarda pandemiyle birlikte artan vitamin tüketimiyle ilgili yeni bir rapor ortaya çıktı. Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü'nde uzmanlar, D vitamini kullanmanın Kovid-19'u önlediğine veya tedavi ettiğine yönelik "yeterli kanıt bulunmadığını" açıkladı.

 

D VİTAMİNİNİN FAZLASI ZARAR

Ulusal Sağlık ve Bakım Enstitüsü, İngiltere Halk Sağlığı Kurumu ve Beslenmeyle ilgili Bilimsel Danışma Kurulunca, D vitamininin Kovid-19’la ilişkisiyle ilgili yeni bir değerlendirme  yayımlandı. Rapora göre, D vitamininin Kovid-19’a karşı etkilerini ortaya koymak için daha fazla yüksek kalitede randomize kontrollü çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen bildiride, uzun süre, yüksek dozda alınan D vitamininin vücutta kalsiyum birikmesine yol açacağı, bu nedenle kemiklerin zayıflayabileceği ve böbrek ve kalbin zarar görebileceği uyarısında bulundu.

NICE yönergeler merkezi direktörü Dr. Paul Chrisp, şu anda Kovid-19’un önlenmesi ve tedavisinde D vitaminini önermek için yeterli kanıt olmadığını kaydederken, halka yine de İngiliz hükümetinin D vitaminin kullanılmasına yönelik tavsiyesine uyması çağrısında bulundu.