yandex

Beyaz Baston Tarihçesi

DÜNYA (BBH) - Haber Merkezi | 01.10.2021 - 07:35, Güncelleme: 16.10.2021 - 18:41 994+ kez okundu.
 

Beyaz Baston Tarihçesi

Görme engelliler için en önemli araçlardan biri olan beyaz bastonun tarihçesini derledik.

1921 yılında, İngiltere-Bristol’da James Biggs adında bir fotoğrafçı geçirdiği kaza sebebiyle kör oldu. Evinin bulunduğu çevredeki trafik yoğunluğundan tedirgin olan James Biggs, sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyadı. 1930 yılında, Illinois-Peoria Lions Kulübü Başkanı George A. Bonham, görme engellilerin bağımsız hareket etmelerini destekleyecek kırmızı şeritli beyaz bastonların kullanılması fikrini açıkladı. Peoria Lions Kulübü bu fikri benimsedi ve beyaz bastonlar yaptırılarak ihtiyacı olanlara verildi. Peoria Belediye Meclisi de beyaz baston taşıyıcılarına öncelikli yol hakkı tanıyan bir kanun hazırladı. Kulübün bu aktivitesi kısa zamanda Amerika Birleşik Devletleri sınırlarını aşarak diğer Lions kulüpleri tarafından duyuldu ve beyaz baston uygulaması görme engelliler tarafından denenmeye başlandı. Görme engelliler ve görme kusurları bulunanlar tarafından yaygın olarak benimsenen bu fikir, baston kullanıcılarına kendi özel ihtiyaçları konusunda diğerlerini bilgilendirme şansını tanıyan eşsiz bir yöntem halini aldı. 1931 yılında Fransa’da görme engellilerin trafikte yaşadığı tehlikenin farkına varan Guilly d’Herbemont “Beyaz Baston Hareketi” adında ulusal bir kampanya başlattı ve Paris’te yaşayan görme engelliler için 5.000 adet beyaz baston bağışladı. Günümüzde Beyaz Baston Kuralları Amerika Birleşik Devletlerindeki eyaletlerin ve birçok başka ülkenin kitaplarında yer almakta ve görme engellilere trafikte hukuki bir statü kazandırmaktadır. Artık Beyaz Baston, taşıyıcısının görme engelli olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul ediliyor. Motorlu taşıtlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için ilgili yerel devlet dairesiyle görüşebilirsiniz. Dünya Beyaz Baston Günü 6 Ekim 1964 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Millet Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda, Beyaz Baston’un öneminin tüm Amerikan vatandaşları tarafından anlaşılması ve motorlu taşıt sürücülerinin beyaz baston taşıyıcılarına gereken özeni IAD 413 Sept 2010 göstermelerini sağlamak amacıyla 15 Ekim tarihi “Dünya Beyaz Baston Günü” resmi olarak ilan edilmiştir. 
Görme engelliler için en önemli araçlardan biri olan beyaz bastonun tarihçesini derledik.

1921 yılında, İngiltere-Bristol’da James Biggs adında bir fotoğrafçı geçirdiği kaza sebebiyle kör oldu. Evinin bulunduğu çevredeki trafik yoğunluğundan tedirgin olan James Biggs, sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyadı. 1930 yılında, Illinois-Peoria Lions Kulübü Başkanı George A. Bonham, görme engellilerin bağımsız hareket etmelerini destekleyecek kırmızı şeritli beyaz bastonların kullanılması fikrini açıkladı. Peoria Lions Kulübü bu fikri benimsedi ve beyaz bastonlar yaptırılarak ihtiyacı olanlara verildi. Peoria Belediye Meclisi de beyaz baston taşıyıcılarına öncelikli yol hakkı tanıyan bir kanun hazırladı. Kulübün bu aktivitesi kısa zamanda Amerika Birleşik Devletleri sınırlarını aşarak diğer Lions kulüpleri tarafından duyuldu ve beyaz baston uygulaması görme engelliler tarafından denenmeye başlandı. Görme engelliler ve görme kusurları bulunanlar tarafından yaygın olarak benimsenen bu fikir, baston kullanıcılarına kendi özel ihtiyaçları konusunda diğerlerini bilgilendirme şansını tanıyan eşsiz bir yöntem halini aldı. 1931 yılında Fransa’da görme engellilerin trafikte yaşadığı tehlikenin farkına varan Guilly d’Herbemont “ Beyaz Baston Hareketi” adında ulusal bir kampanya başlattı ve Paris’te yaşayan görme engelliler için 5.000 adet beyaz baston bağışladı. Günümüzde Beyaz Baston Kuralları Amerika Birleşik Devletlerindeki eyaletlerin ve birçok başka ülkenin kitaplarında yer almakta ve görme engellilere trafikte hukuki bir statü kazandırmaktadır. Artık Beyaz Baston, taşıyıcısının görme engelli olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul ediliyor. Motorlu taşıtlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için ilgili yerel devlet dairesiyle görüşebilirsiniz. Dünya Beyaz Baston Günü 6 Ekim 1964 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Millet Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda, Beyaz Baston’un öneminin tüm Amerikan vatandaşları tarafından anlaşılması ve motorlu taşıt sürücülerinin beyaz baston taşıyıcılarına gereken özeni IAD 413 Sept 2010 göstermelerini sağlamak amacıyla 15 Ekim tarihi “Dünya Beyaz Baston Günü” resmi olarak ilan edilmiştir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.