yandex

GÖREN EL PROJESİ TEST EDİLDİ

ÇOCUK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.05.2019 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:32 3880+ kez okundu.
 

GÖREN EL PROJESİ TEST EDİLDİ

“BİR BUÇUK METREDEN NESNELERİ ALGILIYOR” Lise son sınıf öğrencilerinin hayata geçirdiği Gören El Projesi’nin tanıtımı ve uygulaması Zafer Meydanı’nda gerçekleştirildi. TEDEM Koleji öğrencilerinin hayata geçirmeye çalıştığı projenin görme engelliler için önemli kolaylıklar sağlayacağını söyleyen Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, gençleri tebrik etti. Özağan, projenin görmeyenler açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Görme engellilerin önündeki nesneyi tespit etmesi açısından yapılan bu buluş son derece önemlidir. Bu öğrencilerimizin önünün açılması ve desteklenmesi gerekiyor. Görme engelliler için yapılan her şey son derece önemlidir. Bugüne kadar ihmal edilen kesimlerin içerisinde yer alan biz engelliler böyle ilgi alaka görünce umutlanıyoruz. Şu an cihaz test aşamasında. Özellikle kapalı alanlarda çok faydalı olması ile birlikte açık alanlarda da nesneleri yaklaşık 1,5 metreden algılayabiliyor” diye konuştu. ”TOPLUMDA AKTİF OLMALARINI SAĞLAMAK” Lise son sınıf öğrencisi olan Bilal Şen, dezavatanjlı insanlar için birşeyler üretebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başarılı genç Şen, üç kişilik ekiple yaptıkları proje hakkında şunları kaydetti: “Bu çalışmayı görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve hayatta daha aktif rol oynamasını sağlamak için yaptık. Fikir bana ait ve seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Projenin patentini almadık. Projenin tüm haklarını görme engelli arkadaşlara hediye ettik. Dört buçuk ay gibi bir sürede projeyi gerçekleştirdik.” “YÜZÜK ŞEKLİNDE CİHAZ” Projenin teknik kısmıyla ilgili bilgi veren Gökhan Büyükdemir ise, projede kullanılan sensör sayesinde daha hassa ölçümler sağlayarak cihaz içinde kullanılan elektronik bileşenleri daha az pil tüketmesini ve üç hafta kadar kullanılacak hale getirmeye çalıştık. Önündeki sensör sayesinde titreşimi ölçüyor ve nesneleri algılıyor. Nesneye yaklaştıkça titreşim hızı artıyor. Tasarım kısmıyla ilgilenen Cihat Talat Akpınar’da cihazımız yüzük şeklindedir. Bu projeyi görme engelli arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunarak daha da geliştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR BUÇUK METREDEN NESNELERİ ALGILIYOR”

Lise son sınıf öğrencilerinin hayata geçirdiği Gören El Projesi’nin tanıtımı ve uygulaması Zafer Meydanı’nda gerçekleştirildi. TEDEM Koleji öğrencilerinin hayata geçirmeye çalıştığı projenin görme engelliler için önemli kolaylıklar sağlayacağını söyleyen Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, gençleri tebrik etti. Özağan, projenin görmeyenler açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Görme engellilerin önündeki nesneyi tespit etmesi açısından yapılan bu buluş son derece önemlidir. Bu öğrencilerimizin önünün açılması ve desteklenmesi gerekiyor. Görme engelliler için yapılan her şey son derece önemlidir. Bugüne kadar ihmal edilen kesimlerin içerisinde yer alan biz engelliler böyle ilgi alaka görünce umutlanıyoruz. Şu an cihaz test aşamasında. Özellikle kapalı alanlarda çok faydalı olması ile birlikte açık alanlarda da nesneleri yaklaşık 1,5 metreden algılayabiliyor” diye konuştu.

”TOPLUMDA AKTİF OLMALARINI SAĞLAMAK”

Lise son sınıf öğrencisi olan Bilal Şen, dezavatanjlı insanlar için birşeyler üretebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Başarılı genç Şen, üç kişilik ekiple yaptıkları proje hakkında şunları kaydetti: “Bu çalışmayı görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve hayatta daha aktif rol oynamasını sağlamak için yaptık. Fikir bana ait ve seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Projenin patentini almadık. Projenin tüm haklarını görme engelli arkadaşlara hediye ettik. Dört buçuk ay gibi bir sürede projeyi gerçekleştirdik.”

“YÜZÜK ŞEKLİNDE CİHAZ”

Projenin teknik kısmıyla ilgili bilgi veren Gökhan Büyükdemir ise, projede kullanılan sensör sayesinde daha hassa ölçümler sağlayarak cihaz içinde kullanılan elektronik bileşenleri daha az pil tüketmesini ve üç hafta kadar kullanılacak hale getirmeye çalıştık. Önündeki sensör sayesinde titreşimi ölçüyor ve nesneleri algılıyor. Nesneye yaklaştıkça titreşim hızı artıyor. Tasarım kısmıyla ilgilenen Cihat Talat Akpınar’da cihazımız yüzük şeklindedir. Bu projeyi görme engelli arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunarak daha da geliştirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.