yandex

Müzik terapi araştırmaları bu ünitede yapılacak

BİLİM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.02.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 3338+ kez okundu.
 

Müzik terapi araştırmaları bu ünitede yapılacak

AÜ Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Sağlık Bakanlığınca Türkiye’de müzik terapi yapmaya yetki verilen Nöroloji Uzmanı ve AÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Torun tarafından oluşturan ünitede, Türk, Osmanlı, Klasik Türk müzikleri ve türkülerin terapide değerlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapılmaya başlandı. Sazova Mahallesi’nde 80 bin metrekare alanda kurulu merkez bünyesindeki üniteye gelenler, öncelikle “Müzik Tarihi Salonu”ndan geçip Osmanlı ve Türk müziğinin tarihini hissedecek. Ünitede, müziğin terapiyle sağlığa katkısı araştırılıp uygulanacak. Ünitenin sorumlusu Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müzik Terapi Ünitesi’nin alanında, Türk, Osmanlı, Klasik Türk müziklerinin ve türkülerin evrensel boyutta, bilimsel kanıtlara dayalı yer bulması için faaliyet göstereceğini belirterek ünitenin müzik terapi konusunda yanlış bilinenleri doğruları aktarmaya, sağlığa katkısını tanıtmaya yönelik bilimsel çalışmalar yapıp, insanlarla buluşma noktası olacağını aktardı. Ziyaretçilere öncelikle Osmanlı ve Türk müziğiyle ilgili geçmişi hissettireceklerini ifade eden Torun, “Müzik terapi konusundaki araştırmaları bilim ortamında yürüteceğiz. Müzik terapiye yönelik farkındalık ve tanıtma çalışmalarını burada yapacağız.” diye konuştu. “Gazi Giray Han’ın hüseyni peşrevi alzaymıra iyi geldi” Torun, müzik terapisinin modern tıbbın yerine geçmek gibi bir yaklaşımının bulunmadığına değinerek söz konusu terapinin rehabilitasyonun diğer dalları gibi hizmet verdiğinin altını çizdi. Müzik terapinin ihtiyacı olanlarla “terapötik” (tedaviye ait, tedavi edici) ilişki içinde kanıta dayalı daha önce belirlenmiş yöntemleri uygulayıp, müziği araç olarak kullanarak yapılan bir terapi yaklaşımı olduğunu anlatan Torun, şöyle konuştu:”Alzaymır konusunda çeşitli reddetme davranışları ve iletişim kurma gibi zorluklar var. Bunlar ilaçla başa çıkamadığımız problemler. Yurt dışındaki bir çalışmada böyle ajitasyonlarları olan hastalara Mozart’ın ve Pachelbel’in müziklerinin olumlu etkileri olduğunu kanıtlamışlar. Bundan ilham alıp, tarihsel müzik birikimimizden yola çıkarak, alzaymırlı hastalardan iki grup oluşturdum. Bunlardan birine Mozart’ın ve Pachelbel’in müziklerini kullanarak, diğerine ise Gazi Giray Han’ın hüseyni peşrevi eserini kullandık.   Kaynak:milligazete.com

AÜ Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Sağlık Bakanlığınca Türkiye’de müzik terapi yapmaya yetki verilen Nöroloji Uzmanı ve AÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Torun tarafından oluşturan ünitede, Türk, Osmanlı, Klasik Türk müzikleri ve türkülerin terapide değerlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapılmaya başlandı. Sazova Mahallesi’nde 80 bin metrekare alanda kurulu merkez bünyesindeki üniteye gelenler, öncelikle “Müzik Tarihi Salonu”ndan geçip Osmanlı ve Türk müziğinin tarihini hissedecek. Ünitede, müziğin terapiyle sağlığa katkısı araştırılıp uygulanacak. Ünitenin sorumlusu Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müzik Terapi Ünitesi’nin alanında, Türk, Osmanlı, Klasik Türk müziklerinin ve türkülerin evrensel boyutta, bilimsel kanıtlara dayalı yer bulması için faaliyet göstereceğini belirterek ünitenin müzik terapi konusunda yanlış bilinenleri doğruları aktarmaya, sağlığa katkısını tanıtmaya yönelik bilimsel çalışmalar yapıp, insanlarla buluşma noktası olacağını aktardı. Ziyaretçilere öncelikle Osmanlı ve Türk müziğiyle ilgili geçmişi hissettireceklerini ifade eden Torun, “Müzik terapi konusundaki araştırmaları bilim ortamında yürüteceğiz. Müzik terapiye yönelik farkındalık ve tanıtma çalışmalarını burada yapacağız.” diye konuştu.

“Gazi Giray Han’ın hüseyni peşrevi alzaymıra iyi geldi”

Torun, müzik terapisinin modern tıbbın yerine geçmek gibi bir yaklaşımının bulunmadığına değinerek söz konusu terapinin rehabilitasyonun diğer dalları gibi hizmet verdiğinin altını çizdi. Müzik terapinin ihtiyacı olanlarla “terapötik” (tedaviye ait, tedavi edici) ilişki içinde kanıta dayalı daha önce belirlenmiş yöntemleri uygulayıp, müziği araç olarak kullanarak yapılan bir terapi yaklaşımı olduğunu anlatan Torun, şöyle konuştu:”Alzaymır konusunda çeşitli reddetme davranışları ve iletişim kurma gibi zorluklar var. Bunlar ilaçla başa çıkamadığımız problemler. Yurt dışındaki bir çalışmada böyle ajitasyonlarları olan hastalara Mozart’ın ve Pachelbel’in müziklerinin olumlu etkileri olduğunu kanıtlamışlar. Bundan ilham alıp, tarihsel müzik birikimimizden yola çıkarak, alzaymırlı hastalardan iki grup oluşturdum. Bunlardan birine Mozart’ın ve Pachelbel’in müziklerini kullanarak, diğerine ise Gazi Giray Han’ın hüseyni peşrevi eserini kullandık.

 

Kaynak:milligazete.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.