yandex

Uzmanlardan dolar yorumu: Dolar kuru yükselecek mi?

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.04.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 2845+ kez okundu.
 

Uzmanlardan dolar yorumu: Dolar kuru yükselecek mi?

Türkiye, ekonomi açısından sıkıntılı bir eşiğin içinde yer alıyor. Yüksek enflasyon verileri, işsizlik, siyasi gündemler, bireysel özgürlükler noktasında problemli bir süreç içerisinde olan ülkede döviz kurları da bu negatif süreçlerden etkileniyor.  Ekonomi uzmanlarına göre Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik problemlerden sıyrılabilmesinin tek bir yolu var; ekonomi alanında yapısal reformlar. Bu reformlar belirlenmediği ve uygulanmadığı sürece uzun vadede alarm zilleri çalmaya devam edecek.  Kısa, orta ve uzun vadede yorumlanan döviz kurları, Türk lirasının değerini doğrudan etkiliyor. Dolar/TL paritesindeki düşüş ya da yükselişe iç ve dış politikada etki eden birçok faktör var. Hatırlayacağınız üzere 2001 yılında A. Necdet Sezer, Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatmış, bu olumsuz gelişme develüasyona neden olmuştu. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre bankaların borçlanma maliyetlerindeki artış, tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde Akbank'ın 1,2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi, ekonomik açıdan tehlikeli bir sürece girdiğimize işaret ediyor. Akbank tarafından alınan kredinin faiz oranı 4,76% olarak kamuoyuna yansıdı. Bu oran yüksek faizli bir kredi alımı gerçekleştiğine işaret ediyor. Geçtiğimiz haftalarda cari açık istatistiklerinin kamuoyuyla paylaşılması, Türk lirasında değer kaybına yol açtı. TL'nin değer kaybındaki artış, doları arttırırken kur 4 TL sınırına dayanmış, euro da 5 TL seviyesine yaklaşmıştı. ABD merkezli gelişmelerden sonra dolar kuru 4 TL'yi aştı. Bu durum özellikle dövize yatırm yapan yerli/yabancı yatırımcılar açısından iştah kabartıcı bir etkiye sahip. Yurtdışı borsalarında dolar karşısında en fazla güç kaybeden para birimi Türk lirası oldu. Uzmanlar tarafından yapılan öngörüler göz önüne alındığında doların 4 TL altına inmesi yakın zamanda beklenmiyor. Ancak kurun bu seviyelerde bir direnç kazandığını, bu direncin altında ya da üstünde bir fiyatlanmanın ancak kısa süreli etkiler için geçerli olabileceğini belirtiyor. Ancak FED yüksek bir faiz artışı ihtiyacı hissedip bu yönde bir karar aldığı takdirde bu gelişmenin Türk lirasına olan yansıması negatif olabilir. Bu nedenle vatandaşların dolar kuru ile borçlanmaya gitmemesi, riskli yatırımlarda bulunmaması içinde bulunduğunuz dönem açısından uygulanması gereken bir tedbir.    Kaynak:milligazete.com

Türkiye, ekonomi açısından sıkıntılı bir eşiğin içinde yer alıyor. Yüksek enflasyon verileri, işsizlik, siyasi gündemler, bireysel özgürlükler noktasında problemli bir süreç içerisinde olan ülkede döviz kurları da bu negatif süreçlerden etkileniyor. 

Ekonomi uzmanlarına göre Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik problemlerden sıyrılabilmesinin tek bir yolu var; ekonomi alanında yapısal reformlar. Bu reformlar belirlenmediği ve uygulanmadığı sürece uzun vadede alarm zilleri çalmaya devam edecek. 

Kısa, orta ve uzun vadede yorumlanan döviz kurları, Türk lirasının değerini doğrudan etkiliyor. Dolar/TL paritesindeki düşüş ya da yükselişe iç ve dış politikada etki eden birçok faktör var. Hatırlayacağınız üzere 2001 yılında A. Necdet Sezer, Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatmış, bu olumsuz gelişme develüasyona neden olmuştu.

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre bankaların borçlanma maliyetlerindeki artış, tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde Akbank'ın 1,2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi, ekonomik açıdan tehlikeli bir sürece girdiğimize işaret ediyor. Akbank tarafından alınan kredinin faiz oranı 4,76% olarak kamuoyuna yansıdı. Bu oran yüksek faizli bir kredi alımı gerçekleştiğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda cari açık istatistiklerinin kamuoyuyla paylaşılması, Türk lirasında değer kaybına yol açtı. TL'nin değer kaybındaki artış, doları arttırırken kur 4 TL sınırına dayanmış, euro da 5 TL seviyesine yaklaşmıştı. ABD merkezli gelişmelerden sonra dolar kuru 4 TL'yi aştı. Bu durum özellikle dövize yatırm yapan yerli/yabancı yatırımcılar açısından iştah kabartıcı bir etkiye sahip. Yurtdışı borsalarında dolar karşısında en fazla güç kaybeden para birimi Türk lirası oldu.

Uzmanlar tarafından yapılan öngörüler göz önüne alındığında doların 4 TL altına inmesi yakın zamanda beklenmiyor. Ancak kurun bu seviyelerde bir direnç kazandığını, bu direncin altında ya da üstünde bir fiyatlanmanın ancak kısa süreli etkiler için geçerli olabileceğini belirtiyor. Ancak FED yüksek bir faiz artışı ihtiyacı hissedip bu yönde bir karar aldığı takdirde bu gelişmenin Türk lirasına olan yansıması negatif olabilir. Bu nedenle vatandaşların dolar kuru ile borçlanmaya gitmemesi, riskli yatırımlarda bulunmaması içinde bulunduğunuz dönem açısından uygulanması gereken bir tedbir. 

 

Kaynak:milligazete.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.