yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

GÜVENLİ BAĞLANMA

Bebeklikte kazanılması önem arz eden en temel duygu güven duygusudur.İlk iki yıl anne çocuk arasında kurulan bağ çocuğun gelecek yıllarının sağlıklı olması adına önemli bir adımdır.Bağlanma 0-2 yaş arasında gerçekleşse de etkisi ömür boyu sürecektir.Temel ihtiyaçları beslenme ,güvenlik ve sevgi olan bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.Bebeğin anne/bakım veren kişi ile kurduğu bağ ilerdeki sosyal,duygusal ve zihinsel gelişimini destekler ve yetişkin bir birey olduğunda kuracağı ilişkileri,dünyanın güvenli bir yer olup olmadığını,benlik algısı ve kişiliğini etkiler. Peki.güvenli bağlanma nasıl olur? -Bebekliğin ilk dönemlerinden itibaren bakım veren kişiler sabit birer figür olarak kalmalı değişkenlik göstermemelidir.Değişkenlik bebekteki güvenli bağlanmayı olumsuz etkileyecektir. -Doğduğu andan itibaren bebek ile iletişim kurarken veya emzirirken bebeğin gözlerinin içine bakmak bebek ile anne arasındaki bağı kuvvetlendirecektir -Bebekleri,küçük çocukları ayrılıklara hazırlamak önemlidir.Örneğin,işe giderken ‘ ben akşama kadar işte olacağım.Ben yokken babanne/anneanne sana çok iyi bakacak.Akşam ben işlerimi bitirip geleceğim.Şeklinde açıklama yapmak önemlidir. -Evden kaçar gibi vedalaşmadan çıkmak bebeğin size olan güvenini zedelemekle kalmayıp ayrılık anksiyetesi oluşmasına neden olacaktır. -Bebekle fiziksel temas önemli ve güvenli bağlanma için önemlidir.Bebeğe yapılan masaj,gıdıklama ‘ceeee’oyunları güven duygusunu pekiştirecektir. -Bebeğin duygularına uygun şekilde karşılık verilmeli,ihtiyaç duyduğunda yanında olunmalıdır.Bebek korktuğunda veya üzüldüğünde olduğu gibi olumlu duygular yaşadığında da anne babasının yanında olacağını bilmesi gerekmektedir Aman dikkat.Bebekler çok vakit geçirdikleri kişi ile değil ihtiyaçlarını karşılayan kişi ile aralarında sağlıklı bağ kurarlar.
Ekleme Tarihi: 03 Mayıs 2021 - Pazartesi

GÜVENLİ BAĞLANMA

Bebeklikte kazanılması önem arz eden en temel duygu güven duygusudur.İlk iki yıl anne çocuk arasında kurulan bağ çocuğun gelecek yıllarının sağlıklı olması adına önemli bir adımdır.Bağlanma 0-2 yaş arasında gerçekleşse de etkisi ömür boyu sürecektir.Temel ihtiyaçları beslenme ,güvenlik ve sevgi olan bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.Bebeğin anne/bakım veren kişi ile kurduğu bağ ilerdeki sosyal,duygusal ve zihinsel gelişimini destekler ve yetişkin bir birey olduğunda kuracağı ilişkileri,dünyanın güvenli bir yer olup olmadığını,benlik algısı ve kişiliğini etkiler.

Peki.güvenli bağlanma nasıl olur?

-Bebekliğin ilk dönemlerinden itibaren bakım veren kişiler sabit birer figür olarak kalmalı değişkenlik göstermemelidir.Değişkenlik bebekteki güvenli bağlanmayı olumsuz etkileyecektir.

-Doğduğu andan itibaren bebek ile iletişim kurarken veya emzirirken bebeğin gözlerinin içine bakmak bebek ile anne arasındaki bağı kuvvetlendirecektir

-Bebekleri,küçük çocukları ayrılıklara hazırlamak önemlidir.Örneğin,işe giderken ‘ ben akşama kadar işte olacağım.Ben yokken babanne/anneanne sana çok iyi bakacak.Akşam ben işlerimi bitirip geleceğim.Şeklinde açıklama yapmak önemlidir.

-Evden kaçar gibi vedalaşmadan çıkmak bebeğin size olan güvenini zedelemekle kalmayıp ayrılık anksiyetesi oluşmasına neden olacaktır.

-Bebekle fiziksel temas önemli ve güvenli bağlanma için önemlidir.Bebeğe yapılan masaj,gıdıklama ‘ceeee’oyunları güven duygusunu pekiştirecektir.

-Bebeğin duygularına uygun şekilde karşılık verilmeli,ihtiyaç duyduğunda yanında olunmalıdır.Bebek korktuğunda veya üzüldüğünde olduğu gibi olumlu duygular yaşadığında da anne babasının yanında olacağını bilmesi gerekmektedir

Aman dikkat.Bebekler çok vakit geçirdikleri kişi ile değil ihtiyaçlarını karşılayan kişi ile aralarında sağlıklı bağ kurarlar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.