yandex
Zeynep AKPUNAR
Köşe Yazarı
Zeynep AKPUNAR
 

TASATTUFLU BİR DÜNYA

Günümüzde başlıca sorunların başında israf gelmektedir. Peki sizce israf nedir? İsraf, boşa gitmek, lüzumsuz yere harcamak,; saçıp savurmak gerçek ihtiyacı aşan tüketim, ölçüyü taşırmamadır.  İsraf denince başlıca sorunlardan biriside suyun düzgün kullanılmamasıdır. Su hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz bir elementtir. Ne yazıkkı günümüzde su israfı oldukça yüksektir. Dünyamızın %70'i su iken, bu suyun temiz kullanımı bu oranın altındadır. Suyu tasarruflu ve daha düzgün kullanmak icin belinçli bir toplum olmalı, içilebilir su kaynaklarını kirletmemeli, her dayım gelecegi düşünmeliyiz. Bu durum sudan ibaret değil. Günlük yaşantımızda kullandığımız herşey için bu geçerlidir. Eğer israfa devam edersek 2030 yılına kadar dünya %40 daha fazla suya, %50 daha fazla gıdaya, %40 daha fazla kereste ve elyafa ihtiyaç duyulacaktır.    İsraf konusunda başlıca sorunlardan bir diğeride gıdadır. Dünya çapında üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri tüketilmiyor. 2050 yılında dünya dünya nüfusunun yaklaşık 9,3 milyar olması beklenirken, beklenen nüfusun beslenebilmesi için şu andan %60 daha fazla gıda tüketilmesi gerekiyor. Ne yazıkki insanoğlu kendindisinden başkanı düşünmüyor. İhtiyacından fazlasını alıyor, bir miktarını kullanıyor ve geriye kalanı ise öyle bırakılıyor, telef oluyor. Neden ihtiyacımız kadarını almıyoruz ki? Neden ilerine bakarak düşünmüyoruz ki? Neden ileride israf ettiğimiz ürünleri bulamayacağımızı düşünmüyoruz ki? Lütfen herşeyi tasarruflu kullanmaya gayret edelim. Bu konuda çevremizdeki insanları da bilgilendirmeyi unutmayalım.   Allah israf edenleri sevmez. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette israf ve tasarruftan bans edilmektedir. Harcamalarında tutumlu olmayı emreden bir dinimiz var bizim "Mescitlere giderken güzel ve temiz giysiler giymemizi emreden Allah, yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.(A'raf.31)  Yine Furkan süresinin 67.ayetinde müminlerin vasıfları bir bir sıralanırken "Onlar ki, harcamalarında ne savurgan (müsrif) davranırlar ne de cimri...Tam ikisinin ortasında bir yol tutarlar." Buyurmaktadır.   Yazımı şu sözlerle bitirmek isterim. Tabikide israf, yazımda ele aldığım konu başlıklarından ibaret değildir. Hayatın her anında kullandığımız herşey adına tasarruflu olmak üzere Allah'a emanet olun.
Ekleme Tarihi: 17 Aralık 2019 - Salı

TASATTUFLU BİR DÜNYA

Günümüzde başlıca sorunların başında israf gelmektedir. Peki sizce israf nedir?

İsraf, boşa gitmek, lüzumsuz yere harcamak,; saçıp savurmak gerçek ihtiyacı aşan tüketim, ölçüyü taşırmamadır. 

İsraf denince başlıca sorunlardan biriside suyun düzgün kullanılmamasıdır. Su hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz bir elementtir. Ne yazıkkı günümüzde su israfı oldukça yüksektir. Dünyamızın %70'i su iken, bu suyun temiz kullanımı bu oranın altındadır. Suyu tasarruflu ve daha düzgün kullanmak icin belinçli bir toplum olmalı, içilebilir su kaynaklarını kirletmemeli, her dayım gelecegi düşünmeliyiz. Bu durum sudan ibaret değil. Günlük yaşantımızda kullandığımız herşey için bu geçerlidir. Eğer israfa devam edersek 2030 yılına kadar dünya %40 daha fazla suya, %50 daha fazla gıdaya, %40 daha fazla kereste ve elyafa ihtiyaç duyulacaktır. 

 

İsraf konusunda başlıca sorunlardan bir diğeride gıdadır. Dünya çapında üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri tüketilmiyor. 2050 yılında dünya dünya nüfusunun yaklaşık 9,3 milyar olması beklenirken, beklenen nüfusun beslenebilmesi için şu andan %60 daha fazla gıda tüketilmesi gerekiyor. Ne yazıkki insanoğlu kendindisinden başkanı düşünmüyor. İhtiyacından fazlasını alıyor, bir miktarını kullanıyor ve geriye kalanı ise öyle bırakılıyor, telef oluyor. Neden ihtiyacımız kadarını almıyoruz ki?

Neden ilerine bakarak düşünmüyoruz ki?

Neden ileride israf ettiğimiz ürünleri bulamayacağımızı düşünmüyoruz ki?

Lütfen herşeyi tasarruflu kullanmaya gayret edelim. Bu konuda çevremizdeki insanları da bilgilendirmeyi unutmayalım.

 

Allah israf edenleri sevmez. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette israf ve tasarruftan bans edilmektedir. Harcamalarında tutumlu olmayı emreden bir dinimiz var bizim "Mescitlere giderken güzel ve temiz giysiler giymemizi emreden Allah, yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.(A'raf.31) 

Yine Furkan süresinin 67.ayetinde müminlerin vasıfları bir bir sıralanırken "Onlar ki, harcamalarında ne savurgan (müsrif) davranırlar ne de cimri...Tam ikisinin ortasında bir yol tutarlar." Buyurmaktadır.

 

Yazımı şu sözlerle bitirmek isterim. Tabikide israf, yazımda ele aldığım konu başlıklarından ibaret değildir. Hayatın her anında kullandığımız herşey adına tasarruflu olmak üzere Allah'a emanet olun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.