yandex

Mars'ta hayat var mı?

TEKNOLOJİ 13.04.2023 - 13:24, Güncelleme: 13.04.2023 - 13:24 1206+ kez okundu.
 

Mars'ta hayat var mı?

NASA’nın Persevance adlı keşif aracı Kızıl Gezegen’de bir zamanlar hayat olup olmadığını kanıtlayabilecek örnekler topladı. Bilim insanları Mars örneklerini Dünya'daki güçlü laboratuvar ekipmanlarıyla inceleyerek eski mikrobik yaşamın izlerini aramak ve Mars'ın yüzeyini ve içini şekillendiren su döngüsünü daha iyi anlamak istiyor.

Araştırmacılar, “Berea" adı verilen bir kayadan alınan son örneğin, eski bir nehir tarafından Jezero Krateri’ne taşınan tortul tabakalarından oluştuğunu söyledi. Bu durum ise, bu maddelerin Jezero Krateri'nin sınırlarının çok ötesindeki bir bölgeden gelmiş olabileceği anlamına geliyor ve bilim insanları son örnekleri bu nedenle çok değerli buluyor. NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı’nda Perseverance proje bilimci yardımcısı olan Katie Stack Morgan, "İkinci neden ise kayanın karbonat açısından zengin olması. Dünya'daki karbonat kayaları fosilleşmiş yaşam formlarını korumada iyi olabilir. Jezero Krateri'nin bu bölümünde biyo-imzalar mevcutsa, sırlarını çok iyi saklayabilecek olan bunun gibi bir kaya olabilir." diye konuştu. Diğer taraftan Jezero Krateri sıvı suyla kaplıyken Mars'ın ikliminin nasıl olduğu hala bilinmezliğini koruyor. Karbonatlar sıvı sudaki kimyasal etkileşimler nedeniyle oluştuklarından, bilim insanlarına gezegenin iklimindeki değişikliklerin uzun vadeli bir kaydını sağlayabilirler. Bilim ekibi Berea örneğindeki karbonatı inceleyerek Mars’ın iklimine dair tahminlerde bulunabilir.
NASA’nın Persevance adlı keşif aracı Kızıl Gezegen’de bir zamanlar hayat olup olmadığını kanıtlayabilecek örnekler topladı. Bilim insanları Mars örneklerini Dünya'daki güçlü laboratuvar ekipmanlarıyla inceleyerek eski mikrobik yaşamın izlerini aramak ve Mars'ın yüzeyini ve içini şekillendiren su döngüsünü daha iyi anlamak istiyor.

Araştırmacılar, “Berea" adı verilen bir kayadan alınan son örneğin, eski bir nehir tarafından Jezero Krateri’ne taşınan tortul tabakalarından oluştuğunu söyledi.

Bu durum ise, bu maddelerin Jezero Krateri'nin sınırlarının çok ötesindeki bir bölgeden gelmiş olabileceği anlamına geliyor ve bilim insanları son örnekleri bu nedenle çok değerli buluyor. NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı’nda Perseverance proje bilimci yardımcısı olan Katie Stack Morgan, "İkinci neden ise kayanın karbonat açısından zengin olması. Dünya'daki karbonat kayaları fosilleşmiş yaşam formlarını korumada iyi olabilir. Jezero Krateri'nin bu bölümünde biyo-imzalar mevcutsa, sırlarını çok iyi saklayabilecek olan bunun gibi bir kaya olabilir." diye konuştu.

Diğer taraftan Jezero Krateri sıvı suyla kaplıyken Mars'ın ikliminin nasıl olduğu hala bilinmezliğini koruyor. Karbonatlar sıvı sudaki kimyasal etkileşimler nedeniyle oluştuklarından, bilim insanlarına gezegenin iklimindeki değişikliklerin uzun vadeli bir kaydını sağlayabilirler. Bilim ekibi Berea örneğindeki karbonatı inceleyerek Mars’ın iklimine dair tahminlerde bulunabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.