yandex

YSK Seçim Takvimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler: 10 Soruda Ayrıntılar

GÜNDEM (BBH) - Haber Merkezi | 22.02.2024 - 15:15, Güncelleme: 22.02.2024 - 15:15 1128+ kez okundu.
 

YSK Seçim Takvimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler: 10 Soruda Ayrıntılar

Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimi detaylarıyla seçmenlerin dikkatini çekecek noktaları derledik! Seçmen listeleri, oy verme saatleri, oy pusulalarının renkleri ve daha fazlası… İşte seçim sürecinde merak edilenler!

İşte o merak edilenler. 1. Seçmen Listeleri Ne Zaman Kesinleşecek? Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı ve 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol edilebilir. 7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve oy verme yerleri belirlenmeye başlanacak. Oy vereceği yer ve sandık bilgileri 11 Şubat’ta tamamlanacak. 2. Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Dağıtılacak? Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat’ta başlayacak ve 24 Mart’ta tamamlanacak. 3. Siyasi Partilerin Belediye Başkan Aday Listeleri Ne Zaman Netleşecek? Siyasi partiler, aday listelerini en geç 20 Şubat’ta saat 17.00’ye kadar sunacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat’ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta ilan edilecek. 4. Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Oy Kullanma Detayları Nelerdir? Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verecekler. 5. Büyükşehir Olmayan İllerde Hangi Seçimler Yapılacak? Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek. 6. Köylerde Oy Kullanma Süreci Nasıl İşleyecek? Köylerde il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak. 7. Oy Pusulalarının Renkleri ve Anlamları Nelerdir? Oy pusulalarının renkleri şu şekilde: Beyaz (büyükşehir belediye başkanı), Turuncu (il genel meclisi üyelikleri), Mavi (belediye başkanlığı), Sarı (belediye meclis üyeliği). 8. Oy Pusulaları Kaç Zarfa Konulacak? Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar. 9. Oy Verme İşlemi Hangi Saatler Arasında Yapılacak? Oy verme saatleri doğuda 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında gerçekleşecek. 10. Oylar Hangi Saatte Sayılmaya Başlanacak ve Sayım Süreci Nasıl İşleyecek? Oyların sayımı, doğudaki illerde 16.00’dan, diğer illerde ise 17.00’den sonra başlayacak. Tüm seçmenler oy kullansalar bile, oy verme süresinin bitiminden önce sandıklar açılmayacak.
Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimi detaylarıyla seçmenlerin dikkatini çekecek noktaları derledik! Seçmen listeleri, oy verme saatleri, oy pusulalarının renkleri ve daha fazlası… İşte seçim sürecinde merak edilenler!

İşte o merak edilenler.

1. Seçmen Listeleri Ne Zaman Kesinleşecek?
Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı ve 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol edilebilir. 7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve oy verme yerleri belirlenmeye başlanacak. Oy vereceği yer ve sandık bilgileri 11 Şubat’ta tamamlanacak.

2. Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Dağıtılacak?
Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat’ta başlayacak ve 24 Mart’ta tamamlanacak.

3. Siyasi Partilerin Belediye Başkan Aday Listeleri Ne Zaman Netleşecek?
Siyasi partiler, aday listelerini en geç 20 Şubat’ta saat 17.00’ye kadar sunacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat’ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart’ta ilan edilecek.

4. Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Oy Kullanma Detayları Nelerdir?
Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verecekler.

5. Büyükşehir Olmayan İllerde Hangi Seçimler Yapılacak?
Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy verilecek.

6. Köylerde Oy Kullanma Süreci Nasıl İşleyecek?
Köylerde il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak.

7. Oy Pusulalarının Renkleri ve Anlamları Nelerdir?
Oy pusulalarının renkleri şu şekilde: Beyaz (büyükşehir belediye başkanı), Turuncu (il genel meclisi üyelikleri), Mavi (belediye başkanlığı), Sarı (belediye meclis üyeliği).

8. Oy Pusulaları Kaç Zarfa Konulacak?
Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar.

9. Oy Verme İşlemi Hangi Saatler Arasında Yapılacak?
Oy verme saatleri doğuda 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında gerçekleşecek.

10. Oylar Hangi Saatte Sayılmaya Başlanacak ve Sayım Süreci Nasıl İşleyecek?
Oyların sayımı, doğudaki illerde 16.00’dan, diğer illerde ise 17.00’den sonra başlayacak. Tüm seçmenler oy kullansalar bile, oy verme süresinin bitiminden önce sandıklar açılmayacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.