yandex

“İmar Barışı ile kat mülkiyetli tapu alınabilir”

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.07.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 3128+ kez okundu.
 

“İmar Barışı ile kat mülkiyetli tapu alınabilir”

Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı bulunduğunu ve bu nedenle İmar Barışı’nın yürürlüğe girdiğini söyledi. Burada, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenlemenin söz konusu olduğunu aktaran Akpınar, bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapılara yasallık kazandırılmasının amaçlandığını anlattı. Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabileceğini kaydederek, bunun için mevcut binanın projesinin çizilmesi gerektiğini, bundan dolayı da mühendislik, yapı denetim büroları ile iş birliği yapılmasının lazım geldiğini bildirdi.   Binanın projesi çizildikten ve onay aldıktan sonra kat mülkiyeti tapusunu vatandaşların alabileceğini aktaran Akpınar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir. Bundan dolayı bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları veya yapı denetim kuruluşları ile çalışmalarıdır. Arazi çalışmaları yapılarak yapı ölçümlerinin tespiti yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca bu kanunla beraber, iş yeri ruhsatıyla yaşanan yapının imarla ilgili sorunları da ortadan kalkmış olacak.”   Kaynak:milligazete.com

Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı bulunduğunu ve bu nedenle İmar Barışı’nın yürürlüğe girdiğini söyledi.

Burada, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için getirilen bir yasal düzenlemenin söz konusu olduğunu aktaran Akpınar, bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapılara yasallık kazandırılmasının amaçlandığını anlattı.

Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabileceğini kaydederek, bunun için mevcut binanın projesinin çizilmesi gerektiğini, bundan dolayı da mühendislik, yapı denetim büroları ile iş birliği yapılmasının lazım geldiğini bildirdi.

 

Binanın projesi çizildikten ve onay aldıktan sonra kat mülkiyeti tapusunu vatandaşların alabileceğini aktaran Akpınar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir. Bundan dolayı bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları veya yapı denetim kuruluşları ile çalışmalarıdır. Arazi çalışmaları yapılarak yapı ölçümlerinin tespiti yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca bu kanunla beraber, iş yeri ruhsatıyla yaşanan yapının imarla ilgili sorunları da ortadan kalkmış olacak.”

 

Kaynak:milligazete.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.