yandex
Tarih Öğretmeni Mustafa AK
Köşe Yazarı
Tarih Öğretmeni Mustafa AK
 

BOZKIR TARİHİNE DAİR İKİ KİTABIN TANITIMI

 Bozkır tarihi ve kültürel bakımdan köklü bir ilçemiz olup gerek ilçemizden gerek dışarıdan akademisyenler ilçemiz üzerine araştırmalar yapmaktadırlar. Biz bugünkü yazımızda bu alandaiki kitabın tanıtımını yapmak istiyoruz.    Bunlardan birincisi Bozkır Kazası Vakıfları XV.- XX. Yüzyıllar isimli eserdir. Eserin yazarı HamitŞafakçı olup bir dönem Bozkır Anadolu Lisesinde tarih öğretmenliği de yapmıştır. Eserde 15. ve 19. yüzyıllar arasında Bozkır kazasına bağlı vakıfların durumu çalışılmıştır. Vakıf eserlerinkullanımı, vakıfların idarecileri ve gelirleri belgelere dayalı olarak ortaya konulmuştur.  Yine bueserden idari sınırlar ve bu dönem vakıflara ilişkin sorunları da izlemek mümkündür. Örnek olması anlamında eserden şu bölümleri alıntılamak doğru olur düşüncesindeyim.“Siristat Bozkır kazasının merkezidir. Köyde iki zaviye, üç ibadethane, bir muallim hane, bir medrese, bir kilise, bir çeşme ve köprü bulunmaktaydı.” (sayfa 175) Bu kayıtlardan Osmanlı döneminde Siristat köyü olarak geçen Bozkır merkezin dini, ilmive sosyal durumuna ilişkin fikir edinmek mümkündür.     Bozkır tarihine ilişkin ikinci eser “1256( 1840) Tarihli Bozkır Temettuat Defteri” isimli eserdir. Kitabın yazarı Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. RamazanTosun’dur.  Bu eser  o dönem 172 haneden oluşan Bozkır kaza merkezini yani Siristat’ıesas almaktadır. Temettuat devletin elindeki kaynakların sayımını yapması anlamınagelmektedir. Sayımda nüfus başta olmak üzere menkul veya gayri menkul mallar ve bunların gelirleri kaydedilmiştir. Bu anlamda devletin vergi ve askerlik işlerinde en önemli veri kaynağı temettuat defterleridir. Bu yüzden güvenilir bilgiler vermektedir.Devlet planlamalarını bu kaynağa göre yapmaktadır.  Örnek olması bakımından kitaptan alınan şu bilgileri aktarmak istiyorum.“Keçi: Oğlaklı ve yoz toplam 849 keçi mevcuttur. Oğlaklı keçinin tanesi 12 , yoz keçinintanesi 12 , yoz keçinin tanesi 8 kuruş olup , 93 hanede keçi vardır. ( sayfa 11) Konu bütünlüğü için dükkan sayısı ve durumuna ilişkin de bilgiler vermek istiyorum.“ Bu tarihte 3 kahve , 2 duhancı , 1 berber , 1 saraç , 1 bakırcı , 1 kalaycı , 1 nalbant 2 demirci, 2 su değirmeni, 7 kavaf bulunmaktadır.”( sayfa 12-13)  Bu bilgilerden hareketle bozkır kaza merkezinin ticaretten ziyade tarım ve hayvancılıkla geçindiği  söylenebilir. Özetle ilçemiz ile ilgili bu tarz çalışmaların artması tarihimizin öğrenilmesi için yararlıolacaktır.   
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2020 - Salı

BOZKIR TARİHİNE DAİR İKİ KİTABIN TANITIMI

 Bozkır tarihi ve kültürel bakımdan köklü bir ilçemiz olup gerek ilçemizden gerek dışarıdan akademisyenler ilçemiz üzerine araştırmalar yapmaktadırlar. Biz bugünkü yazımızda bu alandaiki kitabın tanıtımını yapmak istiyoruz.

 

 Bunlardan birincisi Bozkır Kazası Vakıfları XV.- XX. Yüzyıllar isimli eserdir. Eserin yazarı HamitŞafakçı olup bir dönem Bozkır Anadolu Lisesinde tarih öğretmenliği de yapmıştır. Eserde 15. ve 19. yüzyıllar arasında Bozkır kazasına bağlı vakıfların durumu çalışılmıştır. Vakıf eserlerinkullanımı, vakıfların idarecileri ve gelirleri belgelere dayalı olarak ortaya konulmuştur.  Yine bueserden idari sınırlar ve bu dönem vakıflara ilişkin sorunları da izlemek mümkündür. Örnek olması anlamında eserden şu bölümleri alıntılamak doğru olur düşüncesindeyim.“Siristat Bozkır kazasının merkezidir. Köyde iki zaviye, üç ibadethane, bir muallim hane, bir medrese, bir kilise, bir çeşme ve köprü bulunmaktaydı.” (sayfa 175)
Bu kayıtlardan Osmanlı döneminde Siristat köyü olarak geçen Bozkır merkezin dini, ilmive sosyal durumuna ilişkin fikir edinmek mümkündür. 

 

 Bozkır tarihine ilişkin ikinci eser “1256( 1840) Tarihli Bozkır Temettuat Defteri” isimli eserdir. Kitabın yazarı Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. RamazanTosun’dur.  Bu eser  o dönem 172 haneden oluşan Bozkır kaza merkezini yani Siristat’ıesas almaktadır. Temettuat devletin elindeki kaynakların sayımını yapması anlamınagelmektedir. Sayımda nüfus başta olmak üzere menkul veya gayri menkul mallar ve bunların gelirleri kaydedilmiştir. Bu anlamda devletin vergi ve askerlik işlerinde en önemli veri kaynağı temettuat defterleridir. Bu yüzden güvenilir bilgiler vermektedir.Devlet planlamalarını bu kaynağa göre yapmaktadır. 


Örnek olması bakımından kitaptan alınan şu bilgileri aktarmak istiyorum.“Keçi: Oğlaklı ve yoz toplam 849 keçi mevcuttur. Oğlaklı keçinin tanesi 12 , yoz keçinintanesi 12 , yoz keçinin tanesi 8 kuruş olup , 93 hanede keçi vardır. ( sayfa 11)
Konu bütünlüğü için dükkan sayısı ve durumuna ilişkin de bilgiler vermek istiyorum.“ Bu tarihte 3 kahve , 2 duhancı , 1 berber , 1 saraç , 1 bakırcı , 1 kalaycı , 1 nalbant 2 demirci, 2 su değirmeni, 7 kavaf bulunmaktadır.”( sayfa 12-13)


 Bu bilgilerden hareketle bozkır kaza merkezinin ticaretten ziyade tarım ve hayvancılıkla geçindiği
 söylenebilir. Özetle ilçemiz ile ilgili bu tarz çalışmaların artması tarihimizin öğrenilmesi için yararlıolacaktır. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.