yandex

Antarktika'da Piri Reis'in izindeler

TEKNOLOJİ (BBH) - Haber Merkezi | 18.05.2023 - 11:02, Güncelleme: 18.05.2023 - 11:02 1333+ kez okundu.
 

Antarktika'da Piri Reis'in izindeler

Millî Savunma Bakanlığına bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak, Piri Reis'in izinde, kıtada denizden ve karadan koordinatları belirlemeye yönelik ölçümler yaptı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Harita Genel Müdürlüğü tarafından Horseshoe Adası'nda yapılan jeodinamik ölçümler ve Dismal Adası'nda bulunan Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) istasyonu ile yer bilimleri literatürüne katkı sağlandı. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı da Horseshoe Adası'nın batısında yer alan Lystad Körfezi'nde batimetrik ölçümler yaptı. Piri Reis, 1513 tarihli dünya haritasında Antarktika'ya ait en yakın toprakları Güney Amerika kıtasının en güney bölgelerini çizerek oluştururken, Türk bilim insanları da 1967 yılından bu yana bölgede bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyor. Piri Reis'in izinde haritacılık alanında çalışmalarını sürdüren Millî Savunma Bakanlığına bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı, aynı zamanda her yıl Antarktika'ya yapılan seferlere de katılıp deniz ve karasal alanda yaptıkları haritaları geliştirerek güncel hale getiriyor. Harita Genel Müdürlüğü adına sefere katılan Mühendis Üsteğmen Faruk Yalçın, Antarktika'da 8 adet GNSS gözlem noktası ve bir sabit GNSS istasyonu bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu "Antarktika kıtasına gerçekleştirilen seferler sürecinde jeodinamik noktalarda statik GNSS gözlemleri gerçekleştirmekteyiz. Aynı zamanda Dismal Adası üzerinde bulunan sabit GNSS istasyonumuzun 1 yıl içinde depolamış olduğu verileri aktarmakta, istasyonumuzun bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz"
Millî Savunma Bakanlığına bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak, Piri Reis'in izinde, kıtada denizden ve karadan koordinatları belirlemeye yönelik ölçümler yaptı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Harita Genel Müdürlüğü tarafından Horseshoe Adası'nda yapılan jeodinamik ölçümler ve Dismal Adası'nda bulunan Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) istasyonu ile yer bilimleri literatürüne katkı sağlandı. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı da Horseshoe Adası'nın batısında yer alan Lystad Körfezi'nde batimetrik ölçümler yaptı.
Piri Reis, 1513 tarihli dünya haritasında Antarktika'ya ait en yakın toprakları Güney Amerika kıtasının en güney bölgelerini çizerek oluştururken, Türk bilim insanları da 1967 yılından bu yana bölgede bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyor. Piri Reis'in izinde haritacılık alanında çalışmalarını sürdüren Millî Savunma Bakanlığına bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı, aynı zamanda her yıl Antarktika'ya yapılan seferlere de katılıp deniz ve karasal alanda yaptıkları haritaları geliştirerek güncel hale getiriyor.
Harita Genel Müdürlüğü adına sefere katılan Mühendis Üsteğmen Faruk Yalçın, Antarktika'da 8 adet GNSS gözlem noktası ve bir sabit GNSS istasyonu bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu "Antarktika kıtasına gerçekleştirilen seferler sürecinde jeodinamik noktalarda statik GNSS gözlemleri gerçekleştirmekteyiz. Aynı zamanda Dismal Adası üzerinde bulunan sabit GNSS istasyonumuzun 1 yıl içinde depolamış olduğu verileri aktarmakta, istasyonumuzun bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz"
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.