yandex

Dolar kuru arttı: 5,45ʹten döndü! İşte dolardaki hareketlilik

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.12.2018 - 00:00, Güncelleme: 16.12.2020 - 17:31 2351+ kez okundu.
 

Dolar kuru arttı: 5,45ʹten döndü! İşte dolardaki hareketlilik

ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerini açıklaması ve Katar'ın OPEC'ten çekileceğini duyurması ile yükselişe geçen petrol fiyatları Türk Lirası'ndaki baskılamayı sürdürürken, hafta başında açıklanan enflasyonun beklentilerin üzerinde düşmesi ile ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesiyle dolar kuru, yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Dün akşam saatlerinde TL karşısında yüzde 3'ün üzerinde artış göstererek 5,4573 lira seviyesine kadar tırmanan dolarkuru yeni güne düşüşle başladı. Dolar kuru, piyasaların açılması ile TL karşısında 5,3910 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro kuru ise TL karşısında 6,1061 lira seviyesinden işlem değiştiriyor. DOLAR KURUNUN YÜKSELİŞİNİN NEDENİ Uzmanlara göre dolar kurunun tekrar TL karşısında tırmanışa geçiş nedeni olarak üç etken var. Bu etkenlerden birincisi uzmanlara göre, petrol fiyatları olurken ikincisi ise Merkez Bankası'nın erken faiz indirimi yapabileceği endişesinin olduğunu belirterek üçüncü etkenin TL mevduatlara üç aylığına sağlanan vergi indiriminin sona ermiş olduğunu ifade ettiler.   Uzmanlar, birinci etken olan petrol fiyatları ile ilgili olarak petrol piyasasındaki arz fazlasına yönelik OPEC hamlelerinin izlendiği belirterek ikinci etkenin ise Merkez Bankasının 24 Haziran erken seçimleri öncesi yaptığı faiz indiriminden olması gerekenden daha erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesi olduğunu kaydetti. Üçüncü etkenin ise uzmanlara göre piyasalara göre ana belirleyici olmadığını ama ufakta olsa piyasalarda etkili olduğunu belirttiler. TL mevduatlara üç aylığına sağlanan vergi indirimi Resmi Gazete'nin 31 Ağustos'ta çıkan sayısında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararı ile TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilmişti. Aynı kararla döviz hesaplarından alınan stopaj bir yıldan kısa vadelerde yükseltilmişti. Uygulama üç ay süreyle geçerli oldu ve Aralık ayı başında sona erdi. Petrol fiyatları ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından ve Katar'ında OPEC'ten ayrılacağını açıklaması ile sert yükseldi. Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yarın başlayacak toplantısını izleyecekler. OPEC'in petrol üretim azaltma kararı alması bekleniyor.   Kaynak:milligazete.com

ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerini açıklaması ve Katar'ın OPEC'ten çekileceğini duyurması ile yükselişe geçen petrol fiyatları Türk Lirası'ndaki baskılamayı sürdürürken, hafta başında açıklanan enflasyonun beklentilerin üzerinde düşmesi ile ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesiyle dolar kuru, yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Dün akşam saatlerinde TL karşısında yüzde 3'ün üzerinde artış göstererek 5,4573 lira seviyesine kadar tırmanan dolarkuru yeni güne düşüşle başladı.

Dolar kuru, piyasaların açılması ile TL karşısında 5,3910 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro kuru ise TL karşısında 6,1061 lira seviyesinden işlem değiştiriyor.

DOLAR KURUNUN YÜKSELİŞİNİN NEDENİ

Uzmanlara göre dolar kurunun tekrar TL karşısında tırmanışa geçiş nedeni olarak üç etken var. Bu etkenlerden birincisi uzmanlara göre, petrol fiyatları olurken ikincisi ise Merkez Bankası'nın erken faiz indirimi yapabileceği endişesinin olduğunu belirterek üçüncü etkenin TL mevduatlara üç aylığına sağlanan vergi indiriminin sona ermiş olduğunu ifade ettiler.

 

Uzmanlar, birinci etken olan petrol fiyatları ile ilgili olarak petrol piyasasındaki arz fazlasına yönelik OPEC hamlelerinin izlendiği belirterek ikinci etkenin ise Merkez Bankasının 24 Haziran erken seçimleri öncesi yaptığı faiz indiriminden olması gerekenden daha erken bir faiz indirimi yapabileceği endişesi olduğunu kaydetti. Üçüncü etkenin ise uzmanlara göre piyasalara göre ana belirleyici olmadığını ama ufakta olsa piyasalarda etkili olduğunu belirttiler.

TL mevduatlara üç aylığına sağlanan vergi indirimi Resmi Gazete'nin 31 Ağustos'ta çıkan sayısında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararı ile TL hesaplarından alınan stopaj düşürülüp bir yıldan uzun vadede sıfıra indirilmişti. Aynı kararla döviz hesaplarından alınan stopaj bir yıldan kısa vadelerde yükseltilmişti. Uygulama üç ay süreyle geçerli oldu ve Aralık ayı başında sona erdi.

Petrol fiyatları ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından ve Katar'ında OPEC'ten ayrılacağını açıklaması ile sert yükseldi. Yatırımcılar bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yarın başlayacak toplantısını izleyecekler. OPEC'in petrol üretim azaltma kararı alması bekleniyor.

 

Kaynak:milligazete.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.