yandex

Sıfır otomobil asgari ücretliye hayal! Her yıl tablo daha da kötüye gidiyor

EKONOMİ (MG) - Milli Gazete | 22.01.2024 - 11:31, Güncelleme: 22.01.2024 - 11:31 938+ kez okundu.
 

Sıfır otomobil asgari ücretliye hayal! Her yıl tablo daha da kötüye gidiyor

Araba almak isteyen asgari ücretli bir çalışanın hayali her geçen yıl bir daha imkansız hale geliyor. Son yapılan hesaplamalara göre asgari ücretli vatandaşın sıfır otomobil alabilmesi için 47 maaşını vermesi gerekiyor.

Bu bir yıllık süre zarfında asgari ücret yüzde 49 artarken, en ucuz otomobil fiyatı yüzde 116 yükseldi. Bu da asgari ücretli bir çalışanın Türkiye’de satışta olan en ucuz sıfır otomobili alması için yemeden içmeden 47 maaşını ayırması anlamına geldi. Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sonrası alım gücündeki düşüş, asgari ücretlilerin finansal durumunu daha da olumsuz etkiliyor. Asgari ücret artışları enflasyonu katlarken, Türkiye'nin en çok satan otomobilinin fiyatı Ocak 2023'te 376 bin 900 lira iken, Ocak 2024'te 815 bin liraya yükselerek yüzde 116'lık bir artış gösterdi. Ancak asgari ücret bu artışa ayak uyduramadı. SIFIR ARABAYA YÜZDE 116,  ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 49 ZAM Her geçen yıl daha da zorlaşan ekonomik koşullar, Türkiye'de asgari ücretle çalışan vatandaşların sıfır otomobil sahibi olma hayallerini ertelemelerine neden oluyor.  Türkiye'de sıfır otomobil sahibi olmak isteyen bir asgari ücretlinin Temmuz 2023 sonrasında maaşını 32 ay boyunca biriktirmesi yeterliydi. Ancak yüzde 49 artan asgari ücret karşısında, en ucuz otomobili alabilmek için şimdi çok daha fazla aya ihtiyaç duyuluyor.  SIFIR ARABA İÇİN 47 AYLIK MAAŞ ANCA YETİYOR Temmuz 2023'te 11 bin 402 lira olan asgari ücret, 2024 için 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücretli bir bireyin yemeden içmeden, hiçbir masraf yapmadan en ucuz sıfır otomobili alabilmesi için geçen süre 32 aydan 47 aya çıktı.
Araba almak isteyen asgari ücretli bir çalışanın hayali her geçen yıl bir daha imkansız hale geliyor. Son yapılan hesaplamalara göre asgari ücretli vatandaşın sıfır otomobil alabilmesi için 47 maaşını vermesi gerekiyor.

Bu bir yıllık süre zarfında asgari ücret yüzde 49 artarken, en ucuz otomobil fiyatı yüzde 116 yükseldi. Bu da asgari ücretli bir çalışanın Türkiye’de satışta olan en ucuz sıfır otomobili alması için yemeden içmeden 47 maaşını ayırması anlamına geldi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz sonrası alım gücündeki düşüş, asgari ücretlilerin finansal durumunu daha da olumsuz etkiliyor. Asgari ücret artışları enflasyonu katlarken, Türkiye'nin en çok satan otomobilinin fiyatı Ocak 2023'te 376 bin 900 lira iken, Ocak 2024'te 815 bin liraya yükselerek yüzde 116'lık bir artış gösterdi. Ancak asgari ücret bu artışa ayak uyduramadı.

SIFIR ARABAYA YÜZDE 116,  ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 49 ZAM

Her geçen yıl daha da zorlaşan ekonomik koşullar, Türkiye'de asgari ücretle çalışan vatandaşların sıfır otomobil sahibi olma hayallerini ertelemelerine neden oluyor.  Türkiye'de sıfır otomobil sahibi olmak isteyen bir asgari ücretlinin Temmuz 2023 sonrasında maaşını 32 ay boyunca biriktirmesi yeterliydi. Ancak yüzde 49 artan asgari ücret karşısında, en ucuz otomobili alabilmek için şimdi çok daha fazla aya ihtiyaç duyuluyor. 

SIFIR ARABA İÇİN 47 AYLIK MAAŞ ANCA YETİYOR

Temmuz 2023'te 11 bin 402 lira olan asgari ücret, 2024 için 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücretli bir bireyin yemeden içmeden, hiçbir masraf yapmadan en ucuz sıfır otomobili alabilmesi için geçen süre 32 aydan 47 aya çıktı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.