yandex

Uzay raporu açıklandı

TEKNOLOJİ (BBH) - Haber Merkezi | 18.05.2023 - 10:57, Güncelleme: 18.05.2023 - 10:57 1280+ kez okundu.
 

Uzay raporu açıklandı

Mars'a gidecek doğru insanları bulmak kolay olmayacak. Astronotların bir daha asla geri dönmemenin muazzam riskine hazırlıklı olması, oraya varmak için yaklaşık yedi ay boyunca kapalı bir uzay gemisinde oturmaktan mutlu olması ve en yüksek eğitimli uzmanlardan biri olması gerekiyor.

Ancak son bir araştırmaya göre, olması gereken bir şey daha var; başlangıçta Mars'a seyahat eden her astronot bir kadın olmalı. Fransa'daki Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott'un liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlarını inceledi. Analizde uzun uzay görevlerinde erkek ve kadınların tahmini oksijen tüketimine, toplam enerji harcamasına, karbondioksit ve ısı üretimiyle su gereksinimlerine odaklanıldı. Erkek astronotların vücut boyutlarının tek başına tüm bu ölçümleri büyük ölçüde artırabildiği anlaşıldı. Buna göre erkeklerde toplam enerji tüketimi yüzde 30, oksijen tüketimi yüzde 60, karbondioksit üretimi yüzde 60 ve su ihtiyacı yüzde 17 artıyordu. Kadın astronotlarsa genel olarak çok daha iyi ölçümlere sahipti. Ayrıca Mars'ta kurulması planlanan yaşam alanı modüllerinin kadınlar söz konusu olduğunda daha küçük olması da mümkün.
Mars'a gidecek doğru insanları bulmak kolay olmayacak. Astronotların bir daha asla geri dönmemenin muazzam riskine hazırlıklı olması, oraya varmak için yaklaşık yedi ay boyunca kapalı bir uzay gemisinde oturmaktan mutlu olması ve en yüksek eğitimli uzmanlardan biri olması gerekiyor.
Ancak son bir araştırmaya göre, olması gereken bir şey daha var; başlangıçta Mars'a seyahat eden her astronot bir kadın olmalı. Fransa'daki Mekansal Fizyoloji Tıp Enstitüsü'nden Jonathan P. R. Scott'un liderliğindeki uluslararası araştırma ekibi, mürettebatın tamamen kadınlardan oluşmasının avantajlarını inceledi.
Analizde uzun uzay görevlerinde erkek ve kadınların tahmini oksijen tüketimine, toplam enerji harcamasına, karbondioksit ve ısı üretimiyle su gereksinimlerine odaklanıldı. Erkek astronotların vücut boyutlarının tek başına tüm bu ölçümleri büyük ölçüde artırabildiği anlaşıldı. Buna göre erkeklerde toplam enerji tüketimi yüzde 30, oksijen tüketimi yüzde 60, karbondioksit üretimi yüzde 60 ve su ihtiyacı yüzde 17 artıyordu. Kadın astronotlarsa genel olarak çok daha iyi ölçümlere sahipti. Ayrıca Mars'ta kurulması planlanan yaşam alanı modüllerinin kadınlar söz konusu olduğunda daha küçük olması da mümkün.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.