yandex
Celal DEMİR
Köşe Yazarı
Celal DEMİR
 

Yüksek Yüksek Set Çektik Yollara

Yüksek Yüksek Set Çektik Yollara Şehir merkezi yerleşkesinde ana arter veya tali yollarda dörtyol, kavşak, okul, hastane, cami, pazar gibi yoğunluk gösteren yollara parke taşından yüksek sırt, tümsek kasislerle adını yazdıran caddeler var.  Bu kasisler hız düşürme, kazayı önleme, yayalara öncelik geçiş hakkı, karşıdan, sağdan, soldan gelen araçlar veya tali yoldaki aracın durmasını bilmesi için trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığını biliyoruz. Önce maddi hasarlı, yaralı veya ölümcül kazalar olur, sonra set yaparlar, ardından kavşak yaparlar, sinyalizasyon lambaları takarlar. Sonrasını zaman gösterir. Set çekilen yollardan atlayan araçlara  setmatik takılmalıdır ki; Süratli olarak kaç defa setten atladığı kayıtlara geçsin. Çünkü en önemli hasar kaydıdır. Tabii bu düşüncem bir espiri olsun. Gelelim bu kasisleri yaptıran belediyelere, yapan mühendis, fen işlerine; Bu kasisleri yaptınız uygundur, doğruluk payı vardır, gereklidir. Oradan geçen araçta belki hamile var, belki hasta var, belki, hastaneden çıkmış kırıkları, yarası, beresi olan hastalar var, yaşlılar var, çocuklar var. Ambulans, İtfaiye, Polis vs doğal Afet araçlarının geçişlerine de engel teşkil ediyor. Araçlar ise; Jant, lastik, tampon, akis, rot, baskı, balata, öndüzen hasar görüyor.  Bunlar gibi maddi ve yaralamalı hasar veriyor.  Kim sorumlu? Suç kimde? Sürücü mü? Belediye mi? Yol mu? Oraya yapılan kasisin yüksekliği mi? O setin tek sorumlusu, araca ve insana zarar veren Belediyedir. Set yapılacaksa veya yapıyorsan ! Setin; Üzeri bir araç uzunluğu kadar enli olmalıdır. Tamamı parlak ve iki renk boyalı olmalıdır. Üzerine reflektör veya ikaz ışıkları takılmalıdır. Kasis olduğunu belirten ışıklı trafik işaretleri vurgulayıcı olmalıdır. Kasisden on metre geriden başlayan tırtıklar olmalıdır. Güya kasisli yol levhası var. Çoğu yerlerde de görmedim. Var ise de Levhanın var olduğuna dair boya, parlaklık, belirgin özellik yok. Kasisle yol zemini aynı renge uyum sağlıyor. Zaman zaman kazı çalışmaları, ağır vasıta araçlarının oluşturduğu eğimler, yağmurla veya donla oluşan çukurların tamir bakımı da yerel yönetimlerin asli görevleridir.  Vatandaş olarak uyarmak, eksikleri ve yanlışları söylemek yönetimlerin çalışmasını artırır, başarısını gösterir.
Ekleme Tarihi: 28 Kasım 2023 - Salı

Yüksek Yüksek Set Çektik Yollara

Yüksek Yüksek Set Çektik Yollara

Şehir merkezi yerleşkesinde ana arter veya tali yollarda dörtyol, kavşak, okul, hastane, cami, pazar gibi yoğunluk gösteren yollara parke taşından yüksek sırt, tümsek kasislerle adını yazdıran caddeler var.
 Bu kasisler hız düşürme, kazayı önleme, yayalara öncelik geçiş hakkı, karşıdan, sağdan, soldan gelen araçlar veya tali yoldaki aracın durmasını bilmesi için trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığını biliyoruz.
Önce maddi hasarlı, yaralı veya ölümcül kazalar olur, sonra set yaparlar, ardından kavşak yaparlar, sinyalizasyon lambaları takarlar. Sonrasını zaman gösterir.
Set çekilen yollardan atlayan araçlara  setmatik takılmalıdır ki; Süratli olarak kaç defa setten atladığı kayıtlara geçsin. Çünkü en önemli hasar kaydıdır.
Tabii bu düşüncem bir espiri olsun.
Gelelim bu kasisleri yaptıran belediyelere, yapan mühendis, fen işlerine;
Bu kasisleri yaptınız uygundur, doğruluk payı vardır, gereklidir.
Oradan geçen araçta belki hamile var, belki hasta var, belki, hastaneden çıkmış kırıkları, yarası, beresi olan hastalar var, yaşlılar var, çocuklar var.
Ambulans, İtfaiye, Polis vs doğal Afet araçlarının geçişlerine de engel teşkil ediyor.
Araçlar ise; Jant, lastik, tampon, akis, rot, baskı, balata, öndüzen hasar görüyor. 
Bunlar gibi maddi ve yaralamalı hasar veriyor. 
Kim sorumlu? Suç kimde?
Sürücü mü?
Belediye mi?
Yol mu?
Oraya yapılan kasisin yüksekliği mi?
O setin tek sorumlusu, araca ve insana zarar veren Belediyedir.
Set yapılacaksa veya yapıyorsan !
Setin;
Üzeri bir araç uzunluğu kadar enli olmalıdır.
Tamamı parlak ve iki renk boyalı olmalıdır.
Üzerine reflektör veya ikaz ışıkları takılmalıdır.
Kasis olduğunu belirten ışıklı trafik işaretleri vurgulayıcı olmalıdır.
Kasisden on metre geriden başlayan tırtıklar olmalıdır.
Güya kasisli yol levhası var. Çoğu yerlerde de görmedim. Var ise de Levhanın var olduğuna dair boya, parlaklık, belirgin özellik yok.
Kasisle yol zemini aynı renge uyum sağlıyor.
Zaman zaman kazı çalışmaları, ağır vasıta araçlarının oluşturduğu eğimler, yağmurla veya donla oluşan çukurların tamir bakımı da yerel yönetimlerin asli görevleridir. 
Vatandaş olarak uyarmak, eksikleri ve yanlışları söylemek yönetimlerin çalışmasını artırır, başarısını gösterir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
S.c
(28.11.2023 14:59 - #72340)
İnşallah belediye başkanı olursunuz ..
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.