yandex
Süleyman ÖSKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ÖSKAN
 

HAYASıZLIĞI haykırıyor mikrofonlar

 Artık biz insanlar teknolojinin kendini yenilemesiyle gerek internete erişim noktasında gerekse sosyal medya hesaplarını daha hızlı kullanma noktasında büyük adımlar atıyoruz. Öğrenmek istediğimiz doğru veya yanlış olan bütün bilgiler bir dokunuş kadar uzağımızda artık. İnternetin arama motorlarına veya sosyal medya hesaplarına göz atarken karşımıza birbirinden ilginç birçok yutup kanalı çıkıyor.  Bu manada zaman zaman ders anlatan, her hangi bir bıranç altında hizmet veriyor. Bazı yutup kanalları var ki bunlar gündeme bomba gibi düşen bütün toplumsal olayları bir sosyal deney marzemesi haline getiriyorlar.  İnternetin arama motoru olan yutup, ve sosyal medya hesaplarından olan facebook ve instegram bu tür videoları daha çok içerisinde barındırıyor. Bu deney adı altındaki çekilen bütün videolar, birçok konuyu ele alıyorlar. Kadına şiddet ve taciz, insanların engellilere bakış açısı ve dini ve milli değerlerimiz bu yutubırların hem kullanacakları bir malzeme, hem de kazanç kaynağı olmaya devam ediyor. Peki bunlar ortaya nasıl çıkıyor ve nasıl büyüyor diye bi an soruyor olabilirsiniz. Bu tehlikeli gidişatın başlangıcı ve büyümesi çok zor değil. İlk önce bi yutup kanalı açıyorlar. Sonrada bu yutup kanallarına insanların merak ettikleri konular dahilinde birkaç kelimeden oluşan isimler veriyorlar. Son kalan işleri de ellerine bir mikrofon alıp, insanların değerlerini zan altında bırakacak bir konu seçip kalabalık şehirlerde meydan meydan gezmek kalıyor. Namaz kılıyor musun? Oruç tutuyor musun? Baş örtü takıyor musun? Bir engelliyle evlenir misin? Sadece bunlar başlangıç dahilinde sordukları sorular. Bana kalırsa sanal dünyada bu hızla büyüyen bir tehlike.  Devletin bilişim alanında hizmet veren yetkililerin bu durmak bilmeyen ve duygularımızı aç fareler gibi sömüren bu tür sosyal ağaların devamına bir dur demesi gerekiyor. Peki biz nasıl dur diyebiliriz? Hiçbir şey yapamasakta bu tür kanalların videolarını izlemeyerek, bu kanallara hem abone olmayarak hem de beğeniler göndermeyerek bu kötü gidişi bi nebze de olsa da önleyebiliriz. Bunu neden söylüyorum: Çünkü yutup bütün kanallara bir abonelik ve izlenme ve beğeni sayısı belirlemiştir. Eğer ki bu kanallar bu izlenme, abone ve beğeni sayılarına ulaşıp hem de bu miktarı geçerlerse yutup bu orana göre para veriyor. Bu örümcek ağaları para kazanamazlarsa büyüyemezler. O yüzden bunların para kazanıp kazanamamaları biz internet ve sosyal medya kullanıcılarına bağlı. Umarım yazımda siz okurların yararına ve faydasına dokunacak bir şeyler anlatmışımdır. Sevgi ve saygılarımla...
Ekleme Tarihi: 18 Aralık 2019 - Çarşamba

HAYASıZLIĞI haykırıyor mikrofonlar

 Artık biz insanlar teknolojinin kendini yenilemesiyle gerek internete erişim noktasında gerekse sosyal medya hesaplarını daha hızlı kullanma noktasında büyük adımlar atıyoruz. Öğrenmek istediğimiz doğru veya yanlış olan bütün bilgiler bir dokunuş kadar uzağımızda artık. İnternetin arama motorlarına veya sosyal medya hesaplarına göz atarken karşımıza birbirinden ilginç birçok yutup kanalı çıkıyor. 


Bu manada zaman zaman ders anlatan, her hangi bir bıranç altında hizmet veriyor. Bazı yutup kanalları var ki bunlar gündeme bomba gibi düşen bütün toplumsal olayları bir sosyal deney marzemesi haline getiriyorlar.  İnternetin arama motoru olan yutup, ve sosyal medya hesaplarından olan facebook ve instegram bu tür videoları daha çok içerisinde barındırıyor. Bu deney adı altındaki çekilen bütün videolar, birçok konuyu ele alıyorlar. Kadına şiddet ve taciz, insanların engellilere bakış açısı ve dini ve milli değerlerimiz bu yutubırların hem kullanacakları bir malzeme, hem de kazanç kaynağı olmaya devam ediyor. Peki bunlar ortaya nasıl çıkıyor ve nasıl büyüyor diye bi an soruyor olabilirsiniz. Bu tehlikeli gidişatın başlangıcı ve büyümesi çok zor değil. İlk önce bi yutup kanalı açıyorlar. Sonrada bu yutup kanallarına insanların merak ettikleri konular dahilinde birkaç kelimeden oluşan isimler veriyorlar. Son kalan işleri de ellerine bir mikrofon alıp, insanların değerlerini zan altında bırakacak bir konu seçip kalabalık şehirlerde meydan meydan gezmek kalıyor. Namaz kılıyor musun? Oruç tutuyor musun? Baş örtü takıyor musun? Bir engelliyle evlenir misin? Sadece bunlar başlangıç dahilinde sordukları sorular. Bana kalırsa sanal dünyada bu hızla büyüyen bir tehlike. 


Devletin bilişim alanında hizmet veren yetkililerin bu durmak bilmeyen ve duygularımızı aç fareler gibi sömüren bu tür sosyal ağaların devamına bir dur demesi gerekiyor. Peki biz nasıl dur diyebiliriz? Hiçbir şey yapamasakta bu tür kanalların videolarını izlemeyerek, bu kanallara hem abone olmayarak hem de beğeniler göndermeyerek bu kötü gidişi bi nebze de olsa da önleyebiliriz. Bunu neden söylüyorum: Çünkü yutup bütün kanallara bir abonelik ve izlenme ve beğeni sayısı belirlemiştir. Eğer ki bu kanallar bu izlenme, abone ve beğeni sayılarına ulaşıp hem de bu miktarı geçerlerse yutup bu orana göre para veriyor. Bu örümcek ağaları para kazanamazlarsa büyüyemezler. O yüzden bunların para kazanıp kazanamamaları biz internet ve sosyal medya kullanıcılarına bağlı. Umarım yazımda siz okurların yararına ve faydasına dokunacak bir şeyler anlatmışımdır. Sevgi ve saygılarımla...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.