yandex
Ceyda Altun
Köşe Yazarı
Ceyda Altun
 

Gluten nedir? Kimler glutensiz beslenmelidir?

Glutensiz beslenme de gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden tamamen çıkartılmasıdır. Bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olan kişiler için tedavi amaçlı tavsiye edilir. Bu beslenme türü ile amaç hastalığı tedavi etmek veya hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır, kilo vermek veya almak amaç değildir. Glutene karşı duyarlılığı olmayan bireylerde glutensiz beslenmenin bir faydası araştırmalarla kanıtlanmamıştır. Aksine gluten içeren besinler posa ve b grubu vitaminlerinden zengin oldukları için gerekmediği sürece gluten diyetlerden çıkarılmamalıdır.  Yulaf, buğday alerjisi olan kişilerde, bazı otoimmün hastalıklarda ibs (irritable barsak sendromu) gibi durumlarda glutensiz beslenmenin faydalı olabileceği görülmüştür. Glutensiz beslenme denilince pasta, börek asla yiyemem gibi düşünülmemelidir. Glutensiz un gibi birçok üründe çoğu marketlerde bulunmaktadır. Hatta Meram, Karatay, Selçuklu Belediyelerin glutensiz ekmek satış noktaları da mevcuttur. Glutensiz beslenme ile ilgili uzman kişilere danışılmalıdır.
Ekleme Tarihi: 01 Mart 2023 - Çarşamba

Gluten nedir? Kimler glutensiz beslenmelidir?

Glutensiz beslenme de gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden tamamen çıkartılmasıdır. Bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olan kişiler için tedavi amaçlı tavsiye edilir. Bu beslenme türü ile amaç hastalığı tedavi etmek veya hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır, kilo vermek veya almak amaç değildir.
Glutene karşı duyarlılığı olmayan bireylerde glutensiz beslenmenin bir faydası araştırmalarla kanıtlanmamıştır. Aksine gluten içeren besinler posa ve b grubu vitaminlerinden zengin oldukları için gerekmediği sürece gluten diyetlerden çıkarılmamalıdır. 
Yulaf, buğday alerjisi olan kişilerde, bazı otoimmün hastalıklarda ibs (irritable barsak sendromu) gibi durumlarda glutensiz beslenmenin faydalı olabileceği görülmüştür.
Glutensiz beslenme denilince pasta, börek asla yiyemem gibi düşünülmemelidir. Glutensiz un gibi birçok üründe çoğu marketlerde bulunmaktadır. Hatta Meram, Karatay, Selçuklu Belediyelerin glutensiz ekmek satış noktaları da mevcuttur.
Glutensiz beslenme ile ilgili uzman kişilere danışılmalıdır.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.