yandex
Dr.Halit Furkan SARI
Köşe Yazarı
Dr.Halit Furkan SARI
 

Hepimizin gündemi Corona Virüsü(covid-19)

  Bu köşeden güncel ve en doğru bilgileri paylaşacağım. 24 Mart itibari ile Türkiye’de covid + hasta sayısı 1872. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 44. Açıklandığına göre hepsi ileri yaş ve kronik rahatsızlığı olan kişiler. Tabi bu gençleri etkilemediği anlamına gelmiyor. Gençlerde de pozitif vakalar bildirilmiştir. Gençlerde ve çocuklarda ölüm yok denecek kadar azdır. Ama taşıyıcılık yönünden risklidirler. Çünkü hastalık hafif seyrettiği için hastalığın farkına varılmadan taşıyıcı olabiliyorlar Bundan dolayı gençler de başka birilerine bulaştırmamak için önlemlere azami dikkat göstermelidirler Üzücü haberlerden birisi de İstanbul’dan geldi. 24 Aile Hekiminde Corona testinin pozitif çıktığı bildirildi. Sağlık çalışanları bu süreçte en fazla risk altındaki gruplardandır. Acil olmadığı sürece sağlık kuruluşlarına başvurulmamalıdır. Türkiye de vaka sayısı grafiği eğrisi başlangıça göre biraz düşmüş durumda ama hala Türkiye’de yapılan test sayısı yeterli değil. Sağlık bakanımızın açıkladığına göre Çin’den 15 dakikada sonuç verebilen yeni test kitleri geldi. Bunlarla daha hızlı ve çok sayıda test yapılabilecek. Hızlı test önlemlerin daha hızlı alınabilmesi ve karantinanın kimlere yapılması gerektiğine daha hızlı karar verebilmesi açısından önemlidir. Eğer grafik bu şekilde giderse kontrol altına alınabilir gibi duruyor ama insanların kişisel olarak önlemlerini arttırması gerekiyor. Kişiler sanki Corona pozitifim de başkalarına bulaştırabilirim hassasiyetiyle davransa grafiğimiz çok daha iç açıcı olacacaktır. Bir de tedavi de olan gelişmelere baktığımızda Sıtma ilacı olan klorokin tedavide ve korunmada denenmektedir Çin’den favipiravir adında bir ilaç getirildi. İyileşmeyi 11 günden 4 güne düşürdüğünü bakanımız ifade etmiştir Normalde bir antibiyotik olan Azitromisin tedavide denenmektedir AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlardan lopinavir ve ritonavir yine tedavide denenmektedir Yarın güncel veriler ve bağışıklık güçlendirmesi ile devam edelim
Ekleme Tarihi: 25 Mart 2020 - Çarşamba

Hepimizin gündemi Corona Virüsü(covid-19)

 

Bu köşeden güncel ve en doğru bilgileri paylaşacağım. 24 Mart itibari ile Türkiye’de covid + hasta sayısı 1872. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 44. Açıklandığına göre hepsi ileri yaş ve kronik rahatsızlığı olan kişiler. Tabi bu gençleri etkilemediği anlamına gelmiyor. Gençlerde de pozitif vakalar bildirilmiştir. Gençlerde ve çocuklarda ölüm yok denecek kadar azdır. Ama taşıyıcılık yönünden risklidirler. Çünkü hastalık hafif seyrettiği için hastalığın farkına varılmadan taşıyıcı olabiliyorlar

Bundan dolayı gençler de başka birilerine bulaştırmamak için önlemlere azami dikkat göstermelidirler

Üzücü haberlerden birisi de İstanbul’dan geldi. 24 Aile Hekiminde Corona testinin pozitif çıktığı bildirildi. Sağlık çalışanları bu süreçte en fazla risk altındaki gruplardandır. Acil olmadığı sürece sağlık kuruluşlarına başvurulmamalıdır.

Türkiye de vaka sayısı grafiği eğrisi başlangıça göre biraz düşmüş durumda ama hala Türkiye’de yapılan test sayısı yeterli değil. Sağlık bakanımızın açıkladığına göre Çin’den 15 dakikada sonuç verebilen yeni test kitleri geldi. Bunlarla daha hızlı ve çok sayıda test yapılabilecek. Hızlı test önlemlerin daha hızlı alınabilmesi ve karantinanın kimlere yapılması gerektiğine daha hızlı karar verebilmesi açısından önemlidir. Eğer grafik bu şekilde giderse kontrol altına alınabilir gibi duruyor ama insanların kişisel olarak önlemlerini arttırması gerekiyor. Kişiler sanki Corona pozitifim de başkalarına bulaştırabilirim hassasiyetiyle davransa grafiğimiz çok daha iç açıcı olacacaktır.

Bir de tedavi de olan gelişmelere baktığımızda

Sıtma ilacı olan klorokin tedavide ve korunmada denenmektedir

Çin’den favipiravir adında bir ilaç getirildi. İyileşmeyi 11 günden 4 güne düşürdüğünü bakanımız ifade etmiştir

Normalde bir antibiyotik olan Azitromisin tedavide denenmektedir

AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlardan lopinavir ve ritonavir yine tedavide denenmektedir

Yarın güncel veriler ve bağışıklık güçlendirmesi ile devam edelim

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.