yandex
Ali ŞİMŞEK
Köşe Yazarı
Ali ŞİMŞEK
 

FARKLI OLMAK

Bugün 13 Haziran Dünya Albinizm Farkındalık günü. Bu güne istinaden bir Albinizmli birey olarak Albinizm hakkında bilgi paylaşmak istedim değerli okurlar. Albinizm kelimesini çoğu insan bilmiyor aslında Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan durumdur. Türkiye Albinizm Derneğinin araştırıp derlediği bilgilere göre şöyle anlatabilirim Albinizm, kalıtsal (genetik) bir durumdur. Bir nesilden diğerine aktarılır. Bir albinizm geni, 7 göbek geriye kadar varlığını sürdürebilir. Çoğu albinizmli çocuğun ebeveynlerinin saç ve göz rengi normaldir ve geçmişlerinde böyle bir durum görülmemektedir. Bir çocuğun albinizmli olabilmesi için, hem anne hem de baba “Albinizm Geni Taşıyıcısı” olmalıdır. Albinizm, çekinik gen olduğundan, taraflardan yalnızca birinde albinizm geni bulunması durumda, çocuk albinizm ile doğmaz.  Dünya ortalamasına göre, bir toplulukta yaklaşık 1/17.000 insanda Albinizm görülmektedir. Ülkemiz nüfusuna oranladığımızda, ülkemizde 3000-4000 kişinin albinizmden etkilenmiş olabileceği varsayılmaktadır. Ortalama her 70 kişiden biri Albinizm geni taşıyıcısıdır. Albinizm, her ırktan insanı ve dünya üzerindeki tüm canlıları etkilemektedir. Peki bu durumla yaşamak, başa çıkmak ve  mücadele etmek nasıl bir duygu biraz size bundan bahsedeyim. Yaşamımızın büyük bir bölümünü mecburi olarak dışarda geçirmek durumundayız. Elbette kendimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için bütün önlemlerimizi alıyoruz, lakin ne kadar önlem alsak da gölgede dahi güneşin zararlı ışınlarından etkilenebiliyoruz. Güneşin zararlı ışınlarından korunma yollarının en başında güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamak tabi bu ne kadar mümkünse, faktörü en yüksek güneş koruyucu kremlerden her 30 dakikada bir yenilemek  şartıyla güneş değebilecek yerlerimize sürmek, bu kremin fiyatı bugün şartlarında 70 TL ila 150 TL civarında  bu sürekli kullanılacak kremi her daim almak ne kadar mümkünse. Güneş koruyucu kremlerin Albinizmli bireylere ücretsiz verilmesi hususunda da çok katkı sağlayan Albinizm Derneği ne de şükranlarımı sunuyorum. Bu zor şartlar altında korunabildiğimiz kadar korunmaya çalışıyoruz. Siz duyarlı okurlarımdan istediğimiz bazı hassas durumlarda daha duyarlı olmak ve destek olmanızdır. Bütün Albinizmli arkadaşlarımın 13 Haziran Dünya Albinizm Farkındalık gününü kutluyorum.   #zorluklarakarşıbirliktegüçlüyüz #albinizmderneği  
Ekleme Tarihi: 13 Haziran 2021 - Pazar

FARKLI OLMAK

Bugün 13 Haziran Dünya Albinizm Farkındalık günü. Bu güne istinaden bir Albinizmli birey olarak Albinizm hakkında bilgi paylaşmak istedim değerli okurlar. Albinizm kelimesini çoğu insan bilmiyor aslında Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan durumdur. Türkiye Albinizm Derneğinin araştırıp derlediği bilgilere göre şöyle anlatabilirim Albinizm, kalıtsal (genetik) bir durumdur. Bir nesilden diğerine aktarılır. Bir albinizm geni, 7 göbek geriye kadar varlığını sürdürebilir. Çoğu albinizmli çocuğun ebeveynlerinin saç ve göz rengi normaldir ve geçmişlerinde böyle bir durum görülmemektedir. Bir çocuğun albinizmli olabilmesi için, hem anne hem de baba “Albinizm Geni Taşıyıcısı” olmalıdır. Albinizm, çekinik gen olduğundan, taraflardan yalnızca birinde albinizm geni bulunması durumda, çocuk albinizm ile doğmaz.

 Dünya ortalamasına göre, bir toplulukta yaklaşık 1/17.000 insanda Albinizm görülmektedir. Ülkemiz nüfusuna oranladığımızda, ülkemizde 3000-4000 kişinin albinizmden etkilenmiş olabileceği varsayılmaktadır. Ortalama her 70 kişiden biri Albinizm geni taşıyıcısıdır. Albinizm, her ırktan insanı ve dünya üzerindeki tüm canlıları etkilemektedir.

Peki bu durumla yaşamak, başa çıkmak ve  mücadele etmek nasıl bir duygu biraz size bundan bahsedeyim. Yaşamımızın büyük bir bölümünü mecburi olarak dışarda geçirmek durumundayız. Elbette kendimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak için bütün önlemlerimizi alıyoruz, lakin ne kadar önlem alsak da gölgede dahi güneşin zararlı ışınlarından etkilenebiliyoruz. Güneşin zararlı ışınlarından korunma yollarının en başında güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamak tabi bu ne kadar mümkünse, faktörü en yüksek güneş koruyucu kremlerden her 30 dakikada bir yenilemek  şartıyla güneş değebilecek yerlerimize sürmek, bu kremin fiyatı bugün şartlarında 70 TL ila 150 TL civarında  bu sürekli kullanılacak kremi her daim almak ne kadar mümkünse. Güneş koruyucu kremlerin Albinizmli bireylere ücretsiz verilmesi hususunda da çok katkı sağlayan Albinizm Derneği ne de şükranlarımı sunuyorum. Bu zor şartlar altında korunabildiğimiz kadar korunmaya çalışıyoruz. Siz duyarlı okurlarımdan istediğimiz bazı hassas durumlarda daha duyarlı olmak ve destek olmanızdır.

Bütün Albinizmli arkadaşlarımın 13 Haziran Dünya Albinizm Farkındalık gününü kutluyorum.

 

#zorluklarakarşıbirliktegüçlüyüz
#albinizmderneği

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
sedaa
(14.06.2021 10:16 - #72149)
Albinizmi il kez duydum teşekkürler bilgi için.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
başar
(14.06.2021 10:24 - #72153)
13 haziran Albinizm günü kutlu olsun.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.