yandex
Fatih KAYALAR
Köşe Yazarı
Fatih KAYALAR
 

İŞ AHLAKI

Bu yazım da her birimizin karşılaştığı iş âhlakıyla ilgili dilimin döndüğü kadar   kesitler vermek istedim.     Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin  hadislerinden kesitlerle başlayalım inşallah. Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem buğday satan bir adama rastladı. Satıcıya: "Nasıl satıyorsun?" diye sordu. Adam da kendince anlattı. O esnada Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve selleme: "Elini onun (buğdayın) içine daldır!” diye vahy (işaret) edildi. Allâh Rasûlü -sallâllâhü aleyhi ve sellem- de elini daldırdı ve buğdayın ıslak olduğunu gördü. Bunun üzerine, “İnsanların görmesi için ıslak olanı üst tarafına koysaydın ya! Aldatan bizden değildir.” (Müslim, İman, 164) buyurdu.     Peygamber efendimizin de dediği gibi aldatan bizden değildir. Peki arkadaşlar ,Ne oluyor da  helal rızkımızı harama çevirecek kadar gözümüz dönüyor. Hırs mı yapıyoruz ,yoksa olduğumuz dan farklı görünüp benliğimizle çatışmak pahasına nerden gelirse gelsin mübah görüp yolumuzu çıkmazlara mı sürüklüyoruz. Yapılan işi en iyisini ve güzelini yapmak aldatmamak hileye kaçmamak iş ahlakımızın birinci kuralı değilmidir. Günümüzde iş  Ahlâk’ının  gerekliliği daha da önem arzetmektedir.Hangi firmaya gitsek hangi iş koluyla bu konu üzerine sohbet etsek herkes acınır halde. İş vereni,işçisi emek vereni kim olursa olsun hak tan yana hakkıyla işini yapması en güzeli değilmi ?   Günümüz şartları toplumumuzu ne kadar yozlaştırmaya dönük uygulamaları da olsa bu düzeni değiştirmek bizim elimizde dir. Verdiğimiz kararları aldığımız neticelere göre değiştirerek,toplum da iyiliğin ve güzelliğin yayılmasına örnek teşkil edecektir inşallah.     Yapmış olduğumuz işin en iyisini ve en güzeli yapmak kazancımızında daha bereketli olmasını sağlayacaktır. Bir aşçı yada yemek yapan bir kişi yapılan yemekten tat alma ve mükemmeliyet arzusu araması , hevesi duyuyor ise bizde yapmış olduğumuz işte o tadı ve güzelliği aramamız gerekmez mi ?     Uzun lafın kısası biz kendimizi ve çevremizi her yönden düzeltmeye başlarsak güzel günler görmemizde yakındır inşallah.     Ücret karşılığı alınan emeğin, Alın teri karşılığında alınan ücretin  vicdan terazisinde tartıldığı temiz günlerde,  yani adil ekonomik Dünya düzeninde buluşmak  duası ile sizlere sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Allaha emanet olun.
Ekleme Tarihi: 29 Eylül 2020 - Salı

İŞ AHLAKI

Bu yazım da her birimizin karşılaştığı iş âhlakıyla ilgili dilimin döndüğü kadar   kesitler vermek istedim.

 

 

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin  hadislerinden kesitlerle başlayalım inşallah.

Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve sellem buğday satan bir adama rastladı. Satıcıya:

"Nasıl satıyorsun?" diye sordu.

Adam da kendince anlattı. O esnada Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve selleme:

"Elini onun (buğdayın) içine daldır!” diye vahy (işaret) edildi.

Allâh Rasûlü -sallâllâhü aleyhi ve sellem- de elini daldırdı ve buğdayın ıslak olduğunu gördü. Bunun üzerine,

“İnsanların görmesi için ıslak olanı üst tarafına koysaydın ya! Aldatan bizden değildir.” (Müslim, İman, 164) buyurdu.

 

 

Peygamber efendimizin de dediği gibi aldatan bizden değildir. Peki arkadaşlar ,Ne oluyor da  helal rızkımızı harama çevirecek kadar gözümüz dönüyor.

Hırs mı yapıyoruz ,yoksa olduğumuz dan farklı görünüp benliğimizle çatışmak pahasına nerden gelirse gelsin mübah görüp yolumuzu çıkmazlara mı sürüklüyoruz.

Yapılan işi en iyisini ve güzelini yapmak aldatmamak hileye kaçmamak iş ahlakımızın birinci kuralı değilmidir.

Günümüzde iş  Ahlâk’ının  gerekliliği daha da önem arzetmektedir.Hangi firmaya gitsek hangi iş koluyla bu konu üzerine sohbet etsek herkes acınır halde.

İş vereni,işçisi emek vereni kim olursa olsun hak tan yana hakkıyla işini yapması en güzeli değilmi ?

 

Günümüz şartları toplumumuzu ne kadar yozlaştırmaya dönük uygulamaları da olsa bu düzeni değiştirmek bizim elimizde dir.

Verdiğimiz kararları aldığımız neticelere göre değiştirerek,toplum da iyiliğin ve güzelliğin yayılmasına örnek teşkil edecektir inşallah.

 

 

Yapmış olduğumuz işin en iyisini ve en güzeli yapmak kazancımızında daha bereketli olmasını sağlayacaktır.

Bir aşçı yada yemek yapan bir kişi yapılan yemekten tat alma ve mükemmeliyet arzusu araması , hevesi duyuyor ise bizde yapmış olduğumuz işte o tadı ve güzelliği aramamız gerekmez mi ?

 

 

Uzun lafın kısası biz kendimizi ve çevremizi her yönden düzeltmeye başlarsak güzel günler görmemizde yakındır inşallah.

 

 

Ücret karşılığı alınan emeğin, Alın teri karşılığında alınan ücretin  vicdan terazisinde tartıldığı temiz günlerde,  yani adil ekonomik Dünya düzeninde buluşmak  duası ile sizlere sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

Allaha emanet olun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.