yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

FADİMANA TEYZE FİZİK TEDAVİYE GİTSİN Mİ?

Bel ve sırt ağrılarına daha fazla tahammül edemeyeceğini ve ağrı kesicilerin de etkisiz kaldığını düşünen Fadimana Hanım  konu komşunun ‘fizik tedaviye gidiver bişeyciğin de kalmaz.’ tavsiyelerini de cebine alarak soluğu fizik tedavi polikliniğinde alır. Gerekli tahlil ve tetkikleri yapıldıktan sonra muayenesi tamamlanan hasta yine aynı tanı ile fizyoterapist karşısındadır.                 Çok fazla tıbbi detaya girmeden skolyozun omurganın sağa sola ya da her iki yana rotasyon yaparak şiddetli ağrıların da eşlik ettiği bir hastalık olduğunu ifade etmek isterim. Eğrilik açısına göre konservatif tedavi, egzersiz veya cerrahi önerilmektedir.                 Hastanın postür(duruş) analizi yapılır egzersizler itina ile gösterilir. Hasta egzersizler gösterilirken der ki bana bunlar daha önce gösterildi fakat birkaç gün yaptım bıraktım. 18  yıldır skolyozum var benim. Aslında hasta demek istiyor ki: Sen anlat göster ben zaten yapmayacağım. La havle la havle.                 Yataklı servise kosultasyona çıkılır hasta boylu boyunca yatıyordur. Ev egzersiz programı ve aile eğitimi tavsiyesi olan hastanın yakınına fizik tedavinin gerekliliği anlatılmaya çalışılır. Hasta refakatçisinin elinde akıllı telefon kayıt alma derdinde. Refakatçinin aslında yapması gereken  uygulamalı olarak gösterilen egzersizleri anlamaya calışmak olmalı. Çekim yapmak yasak ikazımıza ;’ben unutkanım ne olmuş yani çekince. İncileriniz dökülmez ya’                 Şimdi benim ağrılarım bu hareketleri yapmakla geçecek öyle mi? Yaklaşımında olan hastalara ne demeli. Elimizdeki sihirli değneği farketmemiş olacaklar ki böyle düşünüyor olmalılar diye düşünerek egzersiz göstermeye devam ediyoruz.                 Bel, boyun fıtığı, otoimmün (bağışıklık sistemi) rahatsızlıkları, genetik rahatsızlıklar, travma sonrası, konjenital(doğuştan) anomaliler, skolyoz... Fizik tedavi uygulamalarının yerinde, zamanında ve dozunda yapıldığında iyileştirici etkisinin olduğu hastalıklardır. Amacınız tedavi olup ağrılarınızdan kurtulmaksa biz buradayız.                 Efendim, sürç i lisan ettiysek affola.
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2021 - Çarşamba

FADİMANA TEYZE FİZİK TEDAVİYE GİTSİN Mİ?

Bel ve sırt ağrılarına daha fazla tahammül edemeyeceğini ve ağrı kesicilerin de etkisiz kaldığını düşünen Fadimana Hanım  konu komşunun ‘fizik tedaviye gidiver bişeyciğin de kalmaz.’ tavsiyelerini de cebine alarak soluğu fizik tedavi polikliniğinde alır. Gerekli tahlil ve tetkikleri yapıldıktan sonra muayenesi tamamlanan hasta yine aynı tanı ile fizyoterapist karşısındadır.

                Çok fazla tıbbi detaya girmeden skolyozun omurganın sağa sola ya da her iki yana rotasyon yaparak şiddetli ağrıların da eşlik ettiği bir hastalık olduğunu ifade etmek isterim. Eğrilik açısına göre konservatif tedavi, egzersiz veya cerrahi önerilmektedir.

                Hastanın postür(duruş) analizi yapılır egzersizler itina ile gösterilir. Hasta egzersizler gösterilirken der ki bana bunlar daha önce gösterildi fakat birkaç gün yaptım bıraktım. 18  yıldır skolyozum var benim. Aslında hasta demek istiyor ki: Sen anlat göster ben zaten yapmayacağım. La havle la havle.

                Yataklı servise kosultasyona çıkılır hasta boylu boyunca yatıyordur. Ev egzersiz programı ve aile eğitimi tavsiyesi olan hastanın yakınına fizik tedavinin gerekliliği anlatılmaya çalışılır. Hasta refakatçisinin elinde akıllı telefon kayıt alma derdinde. Refakatçinin aslında yapması gereken  uygulamalı olarak gösterilen egzersizleri anlamaya calışmak olmalı. Çekim yapmak yasak ikazımıza ;’ben unutkanım ne olmuş yani çekince. İncileriniz dökülmez ya’

                Şimdi benim ağrılarım bu hareketleri yapmakla geçecek öyle mi? Yaklaşımında olan hastalara ne demeli. Elimizdeki sihirli değneği farketmemiş olacaklar ki böyle düşünüyor olmalılar diye düşünerek egzersiz göstermeye devam ediyoruz.

                Bel, boyun fıtığı, otoimmün (bağışıklık sistemi) rahatsızlıkları, genetik rahatsızlıklar, travma sonrası, konjenital(doğuştan) anomaliler, skolyoz... Fizik tedavi uygulamalarının yerinde, zamanında ve dozunda yapıldığında iyileştirici etkisinin olduğu hastalıklardır. Amacınız tedavi olup ağrılarınızdan kurtulmaksa biz buradayız.

                Efendim, sürç i lisan ettiysek affola.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.