yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

İlk kıskançlık örneği kur’an- ı Kerimde zikredilen :ilk insan Hz. Adem’in oğulları Habil ve Kabil arasındaki kardeş katliyle sonuçlanan kardeş kıskançlığıdır. Kıskançlık doğduğu andan itibaren hemen hemen tüm kardeşler arasında olan bir histir.Bir çoğumuz da bu duyguya yabancı olmayıp ölene kadar da bu duygumuzla baş etmeye çalışırız.Bir düşünelim,hangimiz kardeşimize daha fazla ilgi gösterildi diye ağlamadık veya bu sebepten ağlayan çocuklara sahip olmadık? Konuyu dağıtmadan kardeş kıskançlığınını psikolojik açıdan değerlendirmek yerinde bir davranış olacakır.Kimi zaman yaşanan kıskançlık çevreye verilen tepkilerle belli edilirken kimi zaman da içe kapanmayla anlatılmaya çalışılır.Farklı tepkilerin nedeni de anne babaların yanlış tutum ve davranışlarıdır.O ana kadar anne baba tarafından ilk çocuğa gösterilen ilginin yeni doğan bebeğe yoneltilmesinden duyulan rahatsızlık kardeş kıskançlığının temelinde yatmaktadır.Kardeşin doğması ile ilk çocuğa olan ilginin azalması ve bu sayede çocuk tarafından gösterilen reaksiyon aslında anne babaya karsı olan kızgınlık ve kırgınlık duygularının bir tezahürüdür. Peki,nasıl anlaşılır kardeşler arasındaki kıskançlık duygusu? İlgi odagı olan çocuk kardeşinin dünyaya gelmesiyle birlikte ikinci plana atıldığını hisseder,sevilmediği düşüncesiyle anneden uzaklaşır,içe kapanır,yemek yememeye ve zamanla da zayıflamaya başlar.Altını ıslatma,parmak emme gibi önceki gelişim evrelerine dönme gözlemlenir.Bazı çocuklarda kardeşine vurma,yemek saatinde biberonunu saklama davranışları yanınında evden ayrılmamak için baş ağrısı ve karın ağrısına eşlik eden bulantı ve kusma şeklinde psikosomatik belirtiler görülebilir.Bazen de kardeşin yeni doğan bebeğe aşırı sevgi göstermesi de kardeş kıskançlığında görülen davranış şeklidir.Bu davranış nedeni de yine anne babanın ilgisini kaybetme korkusudur. Anne babaya düşen : -Aile birlikteliğini önemseyerek  ortak birşeylerin yapılabildiği zaman ve ortam oluşturmak. -Çocuğun bireysel ozelliklerini tanıyıp kardeşe duyulan olumsuz duyguları olumluya çevirmek. -Çocuklar arasındaki rekabeti önlemenin en iyi yolu iyi bir dinleyici olmaktır.en önemlisi de anlamaktır. ASLA YAPMAYIN.! -Çocuklardan herhangi birini göz bebeği olarak seçmeyin.Siz bunu hissettirmemeye çalışsanız da diğer çocuk bunu mutlaka hissedecektir. -Kardeşler arasında asla kıyas yapmayın.Çunkü rekabet; hırs ve kıskançlığı beraberinde getirecektir. Asla taraf tutup hakem olmayın.Çünkü haksız olduğu anne baba tarafından onaylanan çocukdeğersizlik ve sevgisizlik duyguları yaşar. -Her çocuğunuzun aynı olmayacağını bilin.Çocuklarınızın kişilik ve isteklerine uygun davranmaya çalışın.
Ekleme Tarihi: 09 Ağustos 2021 - Pazartesi

KARDEŞ KISKANÇLIĞI

İlk kıskançlık örneği kur’an- ı Kerimde zikredilen :ilk insan Hz. Adem’in oğulları Habil ve Kabil arasındaki kardeş katliyle sonuçlanan kardeş kıskançlığıdır. Kıskançlık doğduğu andan itibaren hemen hemen tüm kardeşler arasında olan bir histir.Bir çoğumuz da bu duyguya yabancı olmayıp ölene kadar da bu duygumuzla baş etmeye çalışırız.Bir düşünelim,hangimiz kardeşimize daha fazla ilgi gösterildi diye ağlamadık veya bu sebepten ağlayan çocuklara sahip olmadık?

Konuyu dağıtmadan kardeş kıskançlığınını psikolojik açıdan değerlendirmek yerinde bir davranış olacakır.Kimi zaman yaşanan kıskançlık çevreye verilen tepkilerle belli edilirken kimi zaman da içe kapanmayla anlatılmaya çalışılır.Farklı tepkilerin nedeni de anne babaların yanlış tutum ve davranışlarıdır.O ana kadar anne baba tarafından ilk çocuğa gösterilen ilginin yeni doğan bebeğe yoneltilmesinden duyulan rahatsızlık kardeş kıskançlığının temelinde yatmaktadır.Kardeşin doğması ile ilk çocuğa olan ilginin azalması ve bu sayede çocuk tarafından gösterilen reaksiyon aslında anne babaya karsı olan kızgınlık ve kırgınlık duygularının bir tezahürüdür.

Peki,nasıl anlaşılır kardeşler arasındaki kıskançlık duygusu? İlgi odagı olan çocuk kardeşinin dünyaya gelmesiyle birlikte ikinci plana atıldığını hisseder,sevilmediği düşüncesiyle anneden uzaklaşır,içe kapanır,yemek yememeye ve zamanla da zayıflamaya başlar.Altını ıslatma,parmak emme gibi önceki gelişim evrelerine dönme gözlemlenir.Bazı çocuklarda kardeşine vurma,yemek saatinde biberonunu saklama davranışları yanınında evden ayrılmamak için baş ağrısı ve karın ağrısına eşlik eden bulantı ve kusma şeklinde psikosomatik belirtiler görülebilir.Bazen de kardeşin yeni doğan bebeğe aşırı sevgi göstermesi de kardeş kıskançlığında görülen davranış şeklidir.Bu davranış nedeni de yine anne babanın ilgisini kaybetme korkusudur.

Anne babaya düşen :

-Aile birlikteliğini önemseyerek  ortak birşeylerin yapılabildiği zaman ve ortam oluşturmak.

-Çocuğun bireysel ozelliklerini tanıyıp kardeşe duyulan olumsuz duyguları olumluya çevirmek.

-Çocuklar arasındaki rekabeti önlemenin en iyi yolu iyi bir dinleyici olmaktır.en önemlisi de anlamaktır.

ASLA YAPMAYIN.!

-Çocuklardan herhangi birini göz bebeği olarak seçmeyin.Siz bunu hissettirmemeye çalışsanız da diğer çocuk bunu mutlaka hissedecektir.

-Kardeşler arasında asla kıyas yapmayın.Çunkü rekabet; hırs ve kıskançlığı beraberinde getirecektir.

Asla taraf tutup hakem olmayın.Çünkü haksız olduğu anne baba tarafından onaylanan çocukdeğersizlik ve sevgisizlik duyguları yaşar.

-Her çocuğunuzun aynı olmayacağını bilin.Çocuklarınızın kişilik ve isteklerine uygun davranmaya çalışın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.