yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

‘HAYIR,DEMEK’ REDDETMEK MİDİR?

Hayır demek bir pasif direncin ve sağlıksız bir karşı gelmenin sonucu değilse genellikle tükenmeyi ifade eder. Kendi duygularını hiçe sayıp başkalarını memnun etmek için ‘hayır ‘diyememe duygusal ihtiyaç krizine sebep olan önemli bir durumdur.Bu kişiler kendilerini var edebilmenin ve kabul görebilmenin şartının hayır dememekten geçtiğine inanan kişilerdir.Çünkü hayır dediğimizde yaşayacaklarımızdan korkuyoruz.Hayır dersem ayıp olur,hayır dersem arkadaş çevrem, ailem tarafından dışlanırım ,hayır dersem değer kaybı yaşarım,hayır dersem...şeklindeki otomatik düşünceler kişiyi yalnızlık kaygısı yanında ilişkilerinde de esaret noktasına getirir.Bu tutsaklık kişiyi daima mağdur,ezilen,gözardı edilen kişi haline getiriyor.sonuç genellikle tükenme ve depresyon oluyor.   Öncelikle hayır demenin reddetmek olmadığını bilmek gerekir.Bir kişi her zaman yaptığı görevlerini yapamayacağından bahsetmeye başladıysa bilin ki zor durumdadır.’Hayır’demesi ben bu yükü kaldıramıyorum,bu benim yapmak istediğim bir şey değil anlamına gelir. Normal şartlarda söylenen ‘Hayır ‘bir sınır belirleme tutumudur.Bu tutum önemlidir çünkü muhatabın talep ve beklentilerini ayarlamasına zemın hazırlar.Nasıl hayır diyeceğiz? Söze öncelikle kendi duygularımızı açıklayarak başlamalıyız.Bize yük gelip rahatsızlık veren şeyin ne olduğunu tanımlayıp bizde oluşturduğu olumsuz duyguları söylemek ve sonrasında karşımızdakinden beklentilerimizi söylemek çoğu zaman sesimizi duyurmamızı sağlayacaktır. Yargılayıcı ve suçlayıcı dilden kaçınarak olabildiğince hissettiğimiz duygular üzerinden ‘hayır’diyebilmeliyiz.Evet insan hayır dediğinde de hayır demediğinde de sıkıntı yaşıyor.Ancak ‘hayır’demediğinizde yaşadığınız sıkıntı sizi soruna hayır dediğinizde ise yaşadığınız sıkıntı sizi çözüme göturecektir. ‘Hayır’deme cesaretini göstermezseniz ve aman sorun çıkmasın ben hallederim,ses yükselmesin ben yaparımlarla yola devam ederseniz bastırdığınız öfke ve neticesinde hasıl olan stres hormonları düzeyi yüksekliği ve baskılanan bağışıklık sisteminiz sizi hastalıklara daha açık hale getirecektir.     ‘Hayır‘deme cesaretini göstermelisiniz.Siz sizi çözüme götürecek sıkıntıya hayır deme cesaretini gösterirseniz kazançlı çıkacaksınızdır.
Ekleme Tarihi: 03 Haziran 2021 - Perşembe

‘HAYIR,DEMEK’ REDDETMEK MİDİR?

Hayır demek bir pasif direncin ve sağlıksız bir karşı gelmenin sonucu değilse genellikle tükenmeyi ifade eder.

Kendi duygularını hiçe sayıp başkalarını memnun etmek için ‘hayır ‘diyememe duygusal ihtiyaç krizine sebep olan önemli bir durumdur.Bu kişiler kendilerini var edebilmenin ve kabul görebilmenin şartının hayır dememekten geçtiğine inanan kişilerdir.Çünkü hayır dediğimizde yaşayacaklarımızdan korkuyoruz.Hayır dersem ayıp olur,hayır dersem arkadaş çevrem, ailem tarafından dışlanırım ,hayır dersem değer kaybı yaşarım,hayır dersem...şeklindeki otomatik düşünceler kişiyi yalnızlık kaygısı yanında ilişkilerinde de esaret noktasına getirir.Bu tutsaklık kişiyi daima mağdur,ezilen,gözardı edilen kişi haline getiriyor.sonuç genellikle tükenme ve depresyon oluyor.

  Öncelikle hayır demenin reddetmek olmadığını bilmek gerekir.Bir kişi her zaman yaptığı görevlerini yapamayacağından bahsetmeye başladıysa bilin ki zor durumdadır.’Hayır’demesi ben bu yükü kaldıramıyorum,bu benim yapmak istediğim bir şey değil anlamına gelir.

Normal şartlarda söylenen ‘Hayır ‘bir sınır belirleme tutumudur.Bu tutum önemlidir çünkü muhatabın talep ve beklentilerini ayarlamasına zemın hazırlar.Nasıl hayır diyeceğiz?

Söze öncelikle kendi duygularımızı açıklayarak başlamalıyız.Bize yük gelip rahatsızlık veren şeyin ne olduğunu tanımlayıp bizde oluşturduğu olumsuz duyguları söylemek ve sonrasında karşımızdakinden beklentilerimizi söylemek çoğu zaman sesimizi duyurmamızı sağlayacaktır.

Yargılayıcı ve suçlayıcı dilden kaçınarak olabildiğince hissettiğimiz duygular üzerinden ‘hayır’diyebilmeliyiz.Evet insan hayır dediğinde de hayır demediğinde de sıkıntı yaşıyor.Ancak ‘hayır’demediğinizde yaşadığınız sıkıntı sizi soruna hayır dediğinizde ise yaşadığınız sıkıntı sizi çözüme göturecektir.

‘Hayır’deme cesaretini göstermezseniz ve aman sorun çıkmasın ben hallederim,ses yükselmesin ben yaparımlarla yola devam ederseniz bastırdığınız öfke ve neticesinde hasıl olan stres hormonları düzeyi yüksekliği ve baskılanan bağışıklık sisteminiz sizi hastalıklara daha açık hale getirecektir.

    ‘Hayır‘deme cesaretini göstermelisiniz.Siz sizi çözüme götürecek sıkıntıya hayır deme cesaretini gösterirseniz kazançlı çıkacaksınızdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.