yandex
Halil İbrahim AVARA
Köşe Yazarı
Halil İbrahim AVARA
 

KAYNANA DAMAT ÇATIŞINCA

         Hız kazandı boşanmalar, azizim. Kutsallık atfettiğimiz aile birlikteliğinin duvarlarındaki çatlaklar sıva yapmakla da kapanabilir gözükmüyor artık. Aileyi ayakta tutması gereken aşk, sevgi ve saygı gibi şahane değerler yerini lüks evler, son model arabalar pahalı kıyafetler ve makyaj malzemelerine bırakmış durumda.         Popüler kültürde aileler evlilik minvalinde kızlarına talip olan gencin: aylık kazancı, maddi varlığı ve memuriyetinin olup olmadığını tabiri diğerle sırtını devlete dayayıp dayamadığı sorgulanmakta; helalinden bir kazanç, onurlu bir yaşantı, Allah ile arasındaki münasebet konuları gündeme dahi gelmemekte.       Aileler kız çocuklarının eğitim alıp onurlu bir meslek erbabı olmalarını desteklemelidirler. Bu çok önemli ve kıymete haiz bir bilgidir fakat iş kızını gelin etmeye gelince ‘Biz yıllarca okuttuk emek verdik maddi olarak bize tam da destek çıkacakken elin oğlu nemalanmakta ‘diye düşünen bir tayfanın varlığı da evlilik birlikteliğine zarar vermekle kalmayıp kamu vicdanını da derinden sarsmaktadır.         Geçenlerde yine bir çift terapisindeyim. Erkek danışanım ‘Hocam, biz eşimle aynı meslek gurubundanız, eşim de ben de aktif olarak çalışmaktayız. Ta ki; kayın validem bir gün ziyaretine gittiğimizde suratı asık bir şekilde ‘Biz sana sağmal bir inek verdik sağıp durun, hayat sana güzel damat bey ‘deyince eşim de ben de neye uğradığımızı şaşırdık duyduklarımız karşısında. Bu tazyike karşı nasıl mukabele etmeliyiz? Sorusuna Allah akıl fikir versin ve hatta bol bol imkânları olsun da bu gençlerin yuvasına zarar vermesinler şeklinde dua ettim. Tabi ki içimden ettim duamıJ           Eskiden aileler kızlarını gelin ederken gittin yerin gözü körse bir gözünü kapatarak bak,kolu kırıksa kolunu yeninin yani elbisenin içinde sakla derlerdi.Fakat şimdilerde istisnalar kaideyi bozmaz derken anneler kızlarına ‘ben babana yaptım çalıştım çabaladım da ne oldu yorma kendini,çok kolay çözülebilecek bir problemde ‘bırak gel kocanı biz sana bakarız’, örneğin ailede ebeveynler arasında herhangi bir engelli varsa sen engelli mi bakacaksın  bırak gel….          Sonuç olarak kız çocuğu da erkek çocuğu da bir anne babanın rahle –i tedrisinden geçmektedir. Her çocuğun bahtına bir ana baba düşer. Sizin de çocuğunuzun veya çocuklarınızın bahtına siz düştünüz.          Efendim,evlatlarımızın talihsizliği olmayıp ayakta ve hayatta kalmanız dualarımla….
Ekleme Tarihi: 11 Aralık 2019 - Çarşamba

KAYNANA DAMAT ÇATIŞINCA

         Hız kazandı boşanmalar, azizim. Kutsallık atfettiğimiz aile birlikteliğinin duvarlarındaki çatlaklar sıva yapmakla da kapanabilir gözükmüyor artık. Aileyi ayakta tutması gereken aşk, sevgi ve saygı gibi şahane değerler yerini lüks evler, son model arabalar pahalı kıyafetler ve makyaj malzemelerine bırakmış durumda.

        Popüler kültürde aileler evlilik minvalinde kızlarına talip olan gencin: aylık kazancı, maddi varlığı ve memuriyetinin olup olmadığını tabiri diğerle sırtını devlete dayayıp dayamadığı sorgulanmakta; helalinden bir kazanç, onurlu bir yaşantı, Allah ile arasındaki münasebet konuları gündeme dahi gelmemekte.

      Aileler kız çocuklarının eğitim alıp onurlu bir meslek erbabı olmalarını desteklemelidirler. Bu çok önemli ve kıymete haiz bir bilgidir fakat iş kızını gelin etmeye gelince ‘Biz yıllarca okuttuk emek verdik maddi olarak bize tam da destek çıkacakken elin oğlu nemalanmakta ‘diye düşünen bir tayfanın varlığı da evlilik birlikteliğine zarar vermekle kalmayıp kamu vicdanını da derinden sarsmaktadır.

        Geçenlerde yine bir çift terapisindeyim. Erkek danışanım ‘Hocam, biz eşimle aynı meslek gurubundanız, eşim de ben de aktif olarak çalışmaktayız. Ta ki; kayın validem bir gün ziyaretine gittiğimizde suratı asık bir şekilde ‘Biz sana sağmal bir inek verdik sağıp durun, hayat sana güzel damat bey ‘deyince eşim de ben de neye uğradığımızı şaşırdık duyduklarımız karşısında. Bu tazyike karşı nasıl mukabele etmeliyiz? Sorusuna Allah akıl fikir versin ve hatta bol bol imkânları olsun da bu gençlerin yuvasına zarar vermesinler şeklinde dua ettim. Tabi ki içimden ettim duamıJ

          Eskiden aileler kızlarını gelin ederken gittin yerin gözü körse bir gözünü kapatarak bak,kolu kırıksa kolunu yeninin yani elbisenin içinde sakla derlerdi.Fakat şimdilerde istisnalar kaideyi bozmaz derken anneler kızlarına ‘ben babana yaptım çalıştım çabaladım da ne oldu yorma kendini,çok kolay çözülebilecek bir problemde ‘bırak gel kocanı biz sana bakarız’, örneğin ailede ebeveynler arasında herhangi bir engelli varsa sen engelli mi bakacaksın  bırak gel….

         Sonuç olarak kız çocuğu da erkek çocuğu da bir anne babanın rahle –i tedrisinden geçmektedir. Her çocuğun bahtına bir ana baba düşer. Sizin de çocuğunuzun veya çocuklarınızın bahtına siz düştünüz.

         Efendim,evlatlarımızın talihsizliği olmayıp ayakta ve hayatta kalmanız dualarımla….

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bolbolhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.