yandex

Bereket Tarım sahibi İbrahim İlaslan Tarım Fuarının önemini anlattı

Bereket Tarım sahibi İbrahim İlaslan Tarım Fuarının önemini anlattı

Tarım fuarlarının ülke tarımı ve çiftçiye katkısının büyük olduğunu ifade eden Bereket Tarım Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim İlaslan, ‘Ülkemizde tarım alanında önemli adımlar atılmaya davam ederken, sektörün tüm aktörlerini buluşturan tarım farları da gelişmesini sürdürüyor’’ dedi. 

‘Tarım sektörünün tüm tarafları bu fuarlar yoluyla bilgi alışverişi, ticari alışveriş, iş birliği, pazar büyütme ve geleceğe yönelik ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi konusunda bir araya geliyor’ diyen İbrahim İlaslan ile Tarım Fuarlarının önemi ve Bereket tarımın gelecek planları ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 

 

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

24 Mart 1985 tarihinde Akören’de dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi Ereğli’de tamamladım. Her genç gibi benimde Üniversite hayallerim vardı fakat ekonomik koşullardan ve hayatın çetin yolları genç yaşta bizi iş hayatına sürükledi. Şimdi diyebilirsiniz her başarılı birinin geçmişi acı mı olur? pazarcılık, hamallık, çiftçilik… Her yoldan geçtim. Şansımın zaman zaman yaver gitmesi bu noktaya getirdi. İnişli çıkışlı bir iş yaşantımız oldu.

Bereket Tarım olarak ne tür işler yapıyorsunuz?

Şirket olarak tohumdan sofranıza kadar uzanan zincirin tamamını oluşturmaktayız. Üretim hasat işleme pazarlama Ereğli gibi Türkiye ve Dünya piyasasına hitap eden bir coğrafyada bunların tamamını oluşturabilmek gerçekten zor ama zevkli bir iş. Sadece tarım değil hayvancılık konusunda da bölgeye hitap etmeye çalışıyoruz.

Şirket olarak neler yapıyorsunuz?

Şirket olarak tohumdan sofranıza kadar uzanan zincirin tamamını oluşturmaktayız. Üretim, Hasat, İşleme ve Pazarlama… Ereğli gibi Türkiye ve dünya piyasasına hitap eden bir coğrafyada zincirin tamamını oluşturabilmekten gerçekten mutluluk duyuyoruz. Sadece tarım değil hayvancılık konusunda da bölgeye hitap etmeye çalışıyoruz ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bitkisel ve Hayvansal üretim adına her türlü danışmanlık sağlanır. 

Tarım fuarlarının sektöre faydaları nelerdir?

Tarım fuarları ziyaretçilerin yeni teknoloji ve ürünlerle buluştuğu yerlerdir. Türkiye'de yıllık ortalama 60 tarım fuarı yapılıyor. Fuarlar bilgiyi ziyaretçiye ulaştırmanın bir yolu. Bu anlamda da satışa dönük pazarlamanın da bir parçası. Bu çerçevede firmalar ve kuruluşlar güncel bilgileri ve ürünleri fuarlar yoluyla sektöre ne kadar yansıtabilirse o kadar hızlı bir ticari döngü oluşuyor.

Tarım fuarlarında sektör temsilcileri müşterileriyle yeterince buluşabiliyorlar mı?

Tarım fuarlarının sayısı günden güne artıyor. Fuarlar eskiden belli merkezlerde yapılırken şimdi artık ilçelerde bile fuarlar yapılıyor; bu da talebin bir göstergesi. Fakat burada önemli olan fuar sayısı değil, nitelikli fuar sayısı. Fuar şirketleri de ziyaretçileri fuarlara taşımak anlamında ellerinden geleni yapıyorlar. Ulaşım masraflarını karşılıyor, ziraat odası gibi yapıları örgütlemeye çalışıyorlar. İl ve ilçe tarım müdürlükleri de bu anlamda destek veriyorlar. Böylece ulaşım ve etkileşimi maksimum düzeye taşımaya çalışıyorlar. Ama bir fuar kendisini güncelleyemiyorsa, yenileyemiyorsa bir sonraki fuarda fuarın ziyaretçi sayısına ister istemez yansıyor.

Sizce Türkiye'deki üreticiler, çiftiler tarım fuarlarına katılımın önemine ilişkin yeterince bilgi sahibi mi?

Türkiye'de çiftçiler günden güne daha da bilinçleniyor. Gerek eğitim düzeyinin artmasıyla gerekse internet gibi olanaklarla karşılaştığı bir ürünü o fuarda görmek istiyor. Göremediği takdirde yeni arayışlara giden üreticiler var artık. Katılımcı firmalar 'biz fuara promosyon için gelen ziyaretçi istemiyoruz' diyorlar. Bu oran da günden güne azalıyor. Yani artık fuara gelen ziyaretçi bilgi almak üzere, örneğin geliştirilen bir çeşit varsa bunun özellikleriyle ilgili uzmanlarla görüşmek üzere geliyor.

Tarım fuarlarının tarımsal üretime yansıması ne şekildedir?

Fuarlarda sunulan gerek bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili çeşitler, gerekse makineler ziyaretçiler tarafından bilinçli bir şekilde incelenirse mutlaka verimliliğe yansıması olacaktır. Örneğin çiftçimizin tarlasını, kendi kullanmış olduğu alet ve ekipmanlarla iki haftada hasat ediyordur. Ama fuarda gördüğü ve edindiği ve bir haftada hasadını yapabileceği bir makine ile ürününü daha kısa sürede pazara sürebiliyor. Bu da doğal olarak tarımsal üretime doğrudan etki etmiş oluyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.