yandex

En az 5 vekil hedefliyoruz diyen Fahrettin Yokuş

En az 5 vekil hedefliyoruz diyen Fahrettin Yokuş

Fahrettin Yokuş ile keyifle okuyacağınıza inandığımız projelerinin ve Konya’nın sorunlarının da yer aldığı keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Saliha Işık’ın röportajı…
Fahrettin Yokuş kimdir? Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Efendim ben 1958 Beyşehir doğumluyum. Gençlik yıllarım memleketimde geçmiştir. Anadolu Üniversitesi İş İdaresi mezunuyum. Ekonomi Bakanlığında Bakan Müşavirliği yaptım. Memuriyetimin ve çalışma hayatımın büyük bir kısmı sendikal mücadeleyle geçmiştir. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen’de 1992-2018 yılları arasında kurucu üyelik, yönetim kurulu üyeliği ve Genel Başkanlık yaptım. 
Siyaset ile tanışmanız nasıl oldu?
Gençlik yıllarımdan beri inandığım değerler için çalışmaya, gayret göstermeye ve mücadele etmeye devam ettim. Hayatımın her anında aslında siyasetle iç içeydim. Sendikacılık yaptığımız uzun yıllardan sonra 2018 yılında İYİ Parti Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener hanımefendinin daveti üzerine İYİ Parti ailesinin bir ferdi oldum. Ardından da 27. Dönem Milletvekilliği seçiminde Konya Milletvekili olarak parlamentoya girdim. 
İYİ Parti Milletvekili olarak bu dönem nasıl geçti? 5 yılı değerlendirebilir misiniz?
İYİ Parti Konya Milletvekili olarak 27. Dönem Parlamento faaliyetlerimizin yoğun ve başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Parti Grubumuz mecliste muhteşem işler başardı. Milletvekilimizin olduğu her ilimizden gelen talep ve sorunları meclis gündemine taşıyarak hem iktidarı yönlendirmeye hem de elimizden geldiğince vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye gayret ettik. Her bir milletvekilimiz ayrı ayrı azim ve kararlılıkla 27. Döneme damga vurmuştur. Ben ilk görevlendirme olarak İnsan Haklarını İnceleme Komisyon üyeliği yaptım. Sonrasında özellikle Konya’mızın ve ülkemizin tarım sorunlarını, çiftçilerimizin meseleleriniz, tarım ve hayvancılık politikalarında yapılması gerekenleri yüksek bir sesle dile getirmem hasebiyle Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi olarak görev aldım. 
Geçtiğimiz dönem Konya adına en çok çalışıp, en çok konuşma yapan ve hep halkla iç içe olan vekil sizdiniz. Halk bu çalışmalarınızı nasıl değerlendiriyor?
Efendim, 5 yıllık karnemi vatandaşımızın dikkatine ve takdirine sundum. TBMM Genel Kurul kürsüsünde toplamda 223 Genel Kurul konuşması yaptım. Yine Komisyonlarda 30’a yakın konuşma memleketimizin ve milletimizin sorunlarını ve isteklerini dile getirdim. 138 Soru önergesi ile hem ülkemizde hem de Konya’mızda yaşanan her türlü olayı hükümete sorarak çözüm bulmaya çalıştım. 40 tane araştırma önergesiyle farklı konuları gündeme taşıdım. 23 Kanun teklifi vererek yasama faaliyeti içinde milletimizin beklediği politikaları kanun yapma sürecinde meclise sundum. Bu çalışmalar Konya Milletvekillerinin tamamı içinde bir rekordur. Takdir edersiniz ki bu yoğun ve özverili çalışmalarımız Konyalı hemşerilerim ve vatandaşlarımız tarafından beğeni, teşekkür ve teveccüh olarak karşılık bulmuştur. Gittiğimiz her köy, kasaba ve mahallemizde halkımızın güler yüzü, misafirperverliği onlar için mücadele ediyor olmanın mutluluğu en büyük motivasyon kaynağımızdır. Bu mutluluk da bizlere yetiyor.
Seçim çalışmaları nasıl geçti? Halkın tepkisi nasıldı? Ne tür tepkiler aldınız?
Sadece seçim için değil biz 5 yıldır her fırsat bulduğumuzda Konya’mızın farklı ilçelerini, köylerini, kasabalarını, mahallelerini ziyaret ediyoruz. Allah’ımıza şükürler olsun ki beş yılda gitmediğim ilçemiz kalmadı. Her ilçemizi, bu ilçelerimize bağlı köy ve mahallelerimizin büyük bir çoğunluğunu gezdim, buradaki hemşerilerimi ziyaret ettim, hem de birçok kez ziyaret etme fırsatım oldu. Artık köylerimizde, mahallelerimizde sıkı dostluklarımız oluştu. Konya’mızın neresine gidersek gidelim köylümüz, çiftçimiz, vatandaşımız bizleri mahcup edecek seviyede misafirperverlik gösteriyor. 14 Mayıs 2023 Milletvekilliği seçimleri için sahaya çıkınca da bu dostluklar, güzel ilişkiler bizlere güven vererek daha azimli, daha istekli ve daha heyecanlı bir seçim çalışması yapmamızı sağladı. Artık gittiğimiz her yerde değişimi bekleyen, İYİ Parti’yi gözleyen, geleceğin Büyük Türkiye’sine umutla bakan seçmenlerimiz var. Bizleri bağrına basan, yüce gönülleri ve cömertlikleriyle yüreğimizi serinleten tüm Konyalı hemşerilerime buradan sizlerin aracılıyla teşekkür ediyorum.
Seçim sonrası Konya’nın Milletvekili dağılımını nasıl görüyorsunuz?
İYİ Parti, donanımlı, tecrübeli ve liyakatli kadrolarıyla çözüm ve projeleriyle iktidara namzet bir parti olduğunu ispat etmiştir. Merkeze konumlandırdığı siyasi tutumuyla her sosyal, siyasi, ekonomik çevreyi kucaklamış ve iktidarın tek alternatifi haline gelmiştir. Bu büyük atılım ve siyaset anlayışımız vatandaşımızın beğenisini kazanmamızı sağlamıştır. 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinin startını verirken Konya İl ve İlçe teşkilatlarımızla: “Konya’nın 15 Milletvekilinin en az 5’ini alacağız.” diye bir söz vermiştik. Sözümüzün arkasındayız, en az 5 milletvekili çıkarmak için köy köy, kasaba kasaba geziyor, İYİ Parti’nin plan ve projelerini her vatandaşımıza anlatmak için azim ve kararlıkla mücadele ediyoruz.
Projelerinizden bahseder misiniz?
Fahrettin Yokuş olarak bana “Projenizi anlatın!” denildiğinde ilk aklıma gelen konu Konya’nın su sorunu oluyor. Konya’mız su fakiri, yağış fakiri bir coğrafyada. Ama buna rağmen Hollanda büyüklüğündeki kadim şehrimiz bereketli topraklarıyla müthiş bir potansiyele sahip. Ülkemizi tabiri caizse besleyecek güce ve tarımsal faaliyete sahip bir şehrimiz var. Mecliste bu konuyu birçok kez dile getirerek “KANAL-KOP Kanal Konya” diyerek Konya’mızın su sorununa dikkat çekip dış havzalardan Konya’mıza su getirilmesi gerektiğini savundum. İktidar olursak inşallah bu büyük projeyi hayata geçirmek istiyorum. AK Parti iktidarı dönenimde söz verilip yapılmamış, hiç başlanmamış ya da başlayıp çok azı yapılmış projeler var. Bu projeleri tamamlayacağız, Konya’mızı ve ülkemizi geliştirecek ve güzelleştireceğiz. Eski bir sendikacı olarak sosyal ve ekonomik problemlerimizi de çok iyi biliyorum. Çalışma hayatındaki sorunları, sosyal politikalardaki eksiklikleri tamamlayacak her türlü çalışmanın içinde oldum. Bu konuları da ivedilikle çözüp vatandaşımızın müreffeh bir Türkiye’de yaşaması için çalışmaya devam edeceğim.
Konya’nın en büyük sorunu nedir sizce?
Konya’mız, çiftçi merkezi dediğimiz büyük bir tarım şehri. Böyle bir şehrin en büyük sorunu yine tarımla ilgilidir. Konya’mızın yıllık su ihtiyacı 10 milyar metreküp civarında, yağış haricinde yer altı sularından 3,5 milyar metreküp su çekiyoruz. Yağışlarında eklenmesine rağmen ihtiyacımızın %30’unu karşılayamıyoruz. Bu eksikliği dış havzalarda getireceğimiz suyla karşılamalıyız. KANAL KONYA projemizin temeli de budur. Bu proje Kanal İstanbul Projesinin dörtte bir maliyetine yapılabilecek bir projedir. Özellikle altını çizmek isterim ki Su fakiri bir coğrafyada yaşıyoruz, en büyük sorunuz su olduğu için suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Bir damla temiz suyumuzu israf etmemeliyiz. 
İYİ Parti İktidarında en çok yapmayı, gerçekleştirmeyi istediğiniz proje nedir? 
Ülkemizin 85 Milyon nüfusu var, sığınmacılar ve turizm girişleriyle 100 Milyondan fazla insana yetmeye çalışan bir ülkeyiz. İYİ Parti olarak vaat ettiğimiz en önemli konulardan biri de “Üretim Planlaması” konusudur. Milletimizin helal oyları ve destekleriyle iktidara gelirsek 250 milyon insana gıda üretebilecek bir potansiyeli olan ülkemizi hem kendi kendine yeten hem de gıda ihracatında dünyada 1 numara olan bir ülke konumuna getirmek en büyük hedeflerimiz arasındadır.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Bu güzel ve verimli sohbet için sizlere ve tüm çalışanlarınıza teşekkür ediyorum. 14 Mayıs 2023 günü Millet iradesinin tecelli edeceği seçimimizin vatanımıza, milletimize ve memleketimize hayırlar getirmesini Rabbimizden niyaz ediyorum. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.