yandex

Tezgahtarlıktan ASRİAD Başkanlığı’na

Tezgahtarlıktan ASRİAD Başkanlığı’na

ASRİAD’ın şu anda Konya’da 93 üyesi olduğunu ve üye alımı yaparken seçici davrandıklarını ifade eden Abdullah Karabağ, 6 Şubat depreminde yıkılan evlerle ilgili de bilgiler verdi.

Söyleşimize sizi tanımakla başlayabilir miyiz Abdullah Karabağ kimdir?

Teşekkür ederim, sizde hoş geldiniz. Abdullah Karabağ 1979 Konya Meram doğumluyum. 4 çocuk babasıyım. Tekstil ve İnşaat işleriyle uğraşıyorum.

Çalışma hayatınız nasıl başladı? Giyim ve İnşaat hangisi ile başladı çalışma hayatınız?

Şöyle tanımlayım. 1995 yılında Konya’nın ticaret merkezi diyeyim yani tarihi bedesten çarşısında tezgahtar olarak başladım 1995 yılında. 6 sene sonrada yani 2001 yılında da ilk mağazamı da Konya Bedesten çarşısında açtım. Sonra 2003 yılında tekrar 2. mağazamı açtım. Daha sonra 3.mağza daha sonra AVM de mağazamız var. 7 yıl önce inşaat işine başladık. Tabi aşağı yukarı 12- 13 yıldır inşaatta al sat işiyle uğraştık. Daha sonrada 7 yıldır inşaat işiyle uğraşıyoruz. Yine tekstil devam ediyor. Mağazalar devam ediyor. Sağ olsun müdürler var onlar ilgileniyor. Ekip arkadaşlarıyla birlikte hem tekstil hem de inşaat işine devam ediyoruz.

Ne güzel aynı zamanda ASRİAD yönetim kurulunda da yer alıyorsunuz. Bize ASRİAD’ın işleyişi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

ASRİAD’ın işleyişi isterseniz ASRİAD nedir biraz açayım. Konya ASRİAD 5 yıl önce Konya’da kuruldu. Genel Merkezi İstanbul Zeytinburnu’nda olan 30 şehirde yapılanması olan aynı zamanda Bulgaristan Sofya’da, Almanya ve Azerbaycan da farklı şubeleri olan bir kuruluş. 5 yıl öncede Konya’da başladı. Başkan yardımcısı olarak görev aldım 1. yıl öncede başkanlığını üstlendim. Şu anda da Konya ASRİAD şube başkanıyım. Bu şekilde devam ediyoruz.

ASRİAD’ın kaç üyesi var ve hangi meslek gruplarına mensup bu üyeler?

ASRİAD Konya’da 93 üye sayımız var. Şu anda nitelikli üyeleri kabul ediyoruz. 93 üye sayımız var. Dediğim gibi üye alımı yapıyoruz ama nitelikli üyelerle üye alımı yapıyoruz. Üye alımını da şöyle tanımlıyayım. Yönetimde onaylanmayan hiçbir üyeyi almıyoruz. Ticari geçmişine bakıyoruz. Sağlıklı firmalar ASRİAD da bulunabiliyor

ASRİAD olarak 2023 planlarınız arasında neler olacak?

Şimdi 2022 bütçesini gecen haftalarda otel programımızda açıkladık. 2022 de güzel işler yaptık. ASRİAD firmaları olarak da baya yüksek bir cirolar çıktı tabi ki. 2022’de ve 2023’de üzerine koyarak gitmesini hedefliyoruz. Hedeflerimizin içinde bu var. Çapraz ticaretleri firmalar arasında artırmak, ihracata yönelik firmalarımızın daha çok iş gücünü artırmaya kolaylık sağlamak adına devam edeceğiz 2023’de inşallah…

Hepimizin bildiği üzere geçenlerde çok üzücü bir olay yaşadık. 11 şehrimizde deprem meydana geldi. Sizde bir inşaatçı olarak depremden o binaların yıkılmasındaki etkiyi ne olarak görüyorsunuz. Bu konu hakkındaki fikirleriniz düşünceleriniz nelerdir öğrenebilir miyiz?

Kahramanmaraş merkezli 7.6 olan depremde vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Biliyorsunuz 11 ilde bir yıkım oldu, sağ kalanlara acil şifalar diliyorum. ASRİAD olarak depremin 1. günü hemen acil toplantı yaptık ve yönetimimiz hemen yardım gönderme kararı aldık. İlk işe 2 tane kepçe operatörleri ile birlikte tırı hemen saat 9’da yola çıkardık. Daha sonra da 3 tır içinde battaniye gıda yardımı ve temel ihtiyaçlar, çocuk bezleri, ısıtıcılar gibi birçok yardım karşılanabilecek ihtiyaçları daha doğrusu AFAD dan aldığımız ihtiyaç bilgileriyle o liste doğrultusuyla hazırladık. 3 tır çıkardık yola. 12 kişilik ASRİAD ekibiyle biz yardım için bölgeye hareket ettik. Hemen arkasından hemen burada başkan yardımcım doğrultusunda sağ olsun biz ASRİAD Konya olarak 11 tır yardım gönderdik. Farklı farklı şehirlere gitti. Kahramanmaraş ve Hataya bölge bölge tırlarımızı yola çıkardık. Orada dağıtımlarını da bazı arkadaşları da görevlendirdik yine AFAD’ın doğrultusunda yardımlarımız yapıldı.

Bir inşaatçı olarak evlerin yapılabilmesi için hangi malzemelerin kullanılması gerekiyor sizin için sağlam bir evi nasıl tanımlarsınız?

Sağlam evin görsellikten önce kolon ve kirişlerinin sağlam olması deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılıyor olması gerekiyor. Bunun içinde eski binalar biliyorsunuz depremin hemen ikinci günü ordaydım yıkılan binaların çoğunu analiz ettik. İnşaatçı gözüyle gittiğimiz ekip zaten genelde inşaatçı hafriyatçı ve inşaatı bilen kişiler olduğu için birçok binayı inceleme fırsatımız oldu. Burada gördüğümüz en büyük nedenler eski binaların yıkılmış olması ve oradaki işte Hatay da mesela Hatay Belediyesi’nin yönetmeliklere uymaması gibi sağlıksal bir sorun binanın sağlıksal sorunlarını gördük. Orada ki beton kalitesinin düşük olması yine demirlerin yönetmenliğe uygun kullanılmaması gibi bu tür şeyler gördük. Ama şunu çıkarabiliriz Konya da bu tür şeyleri çok görmüyoruz. Burada ki yapılar Konya Belediyeleri çevre şehirciliğin aldığı yönetmeliklere daha uygun şekilde yapılıyor ve Konya da ki binaların daha sağlam olduğunu görüyoruz…

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.